Lukijoilta

Keinolannoitusta
vähennettävä

Seppo Lohtaja otti Turun Sanomien kolumnissa 15.3. voimakkaasti kantaa luomuviljelyn puolesta ja vaati sen tukemisen lisäämistä. Viime vuosina luomun tukea on Lohtajan mukaan vähennetty.

Lohtaja kirjoittaa kuitenkin vain luomun siirtymätuesta ja unohtaa, että nykyään luomutuotannolle maksetaan myös pysyvää tukea. Kyllä luomutuotanto saa jatkusti ympäristötuen erityistukena enemmän kuin tehotuotanto.

Lohtajan mukaan tehoviljelyyn ei pitäisi maksaa ympäristötukea ollenkaan, koska tuki ei ole vähentänyt sen ympäristökuormitusta. Tämä ei pidä paikkaansa. Suomessa käytetään keinolannoitteita nyt kymmeniä prosentteja vähemmän kuin 90-luvun alussa, jolloin keinolannoitus oli huipussaan.

Luomutuotannon määrä on kasvanut 6 - 7 prosentin tasolle peltoalasta. Jos 6 prosenttia peltoalasta siirretään keinolannoituksen ulkopuolelle, tämä ei tietenkään voi johtaa lannoituksen vähenemiseen kymmenillä prosenteilla, vaan lannoituksen vähenemisestä suurin osa on tehotuotannon piirissä tapahtunutta.

Koska EU:n maataloustuissa on toimiva ja viljelijää oikeasti vähempään ympäristökuormitukseen kannustava mekanismi, on typerää mennä vaatimaan, että järjestelmä pitäisi romuttaa ja tehdä vallankuomouksellinen hyppäys johonkin uuteen. Kyllä luomutuotantoakin voidaan lisätä, mutta ympäristön kannalta on tärkeintä korjata ensin pahimpia tehtyjä virheitä, eli siirtyä liiallisesta keinolannoituksesta maltillisempaan keinolannoitukseen.
Mikko Mäkitalo