Lukijoilta

Kaavoittajan hattutempulla
vanhat talot matalaksi

Turussa on parhaillaan käynnissä kova taistelu keskusta-alueen viimeisistä potentiaalisista rakennuspaikoista. Yltiötehokasta uudisrakentamista puolustellaan keskustan kehittämisellä ja elävöittämisellä. On selvää, että liiketoiminnan edellytykset Turun ydinkeskustassa ovat erinomaiset, vaikka tehorakentamiselle jouduttaisiinkin uhraamaan vanhoja arvorakennuksia tai kaupunkinäkymiä.

Tällä kertaa uhanalaiseksi on joutunut torin tuntumassa Eerikinkadulla sijaitseva A. Kajanuksen piirtämä Cafénoirin talo. Paikalle on vireillä erilaisia kaavaehdotuksia, joissa tarjotaan vaihtelevan suuruisia rakennusmassoja paikalle. Cafénoirin rakennukselle ei anneta näissä kaavailuissa mitään arvoa. Yhdessä ehdotuksessa on tosin tarjottu rakennuksen säilyttämistä. On myös tarjottu toista "suojelevaa" vaihtoehtoa: rakennuksen kadunpuoleinen julkisivu jätetään paikoilleen, muu osa rakennuksesta puretaan.

Kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivosen lausunto (TS 11.3.) ilmentää hyvin kaupunkikuvasta vastaavien kaavoittajien ylimielistä suhtautumistapaa Turun vanhoihin arvorakennuksiin: "Aion kuitenkin esittää sellaista versiota, jossa Cafénoir puretaan. En pidä sellaisista ratkaisuista, joissa vain julkisivu säilyy"!

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hetken hölmistyksen jälkeen tajuaa tämän "hattutempun". Ovelasti ohitettiin vaihtoehto, jossa rakennus voitaisiin säilyttää kokonaan.

Turun historiallisia kaupunkikuvan rippeitä arvostavien kaupunkilaisten kannalta on surullista ja valitettavaa, että kaavoittava viranomainen on täysin tunteeton ja välinpitämätön Turun vanhaa rakennuskantaa ja kaupunkinäkymiä kohtaan. Useiden vastaavanlaisten tapausten jälkeen ei voi välttyä ajatukselta, että Turun kaavoitustoiminnassa kaupunkikuvalliset arvot ovat merkityksettömiä tontinomistajien taloudellisten tavoitteiden rinnalla.

Taaskin pitäisi turkulaisilta löytyä voimaa kaupunkiympäristönsä puolustamiseen. Tämän kulmauksen kaavoituksen tavoitteeksi on ehdottomasti otettava sekä Ålandsbankenin, että Cafénoirin talon täydellinen säilyttäminen. Uudisrakentaminen on toteutettava riittävän pienimuotoisesti ja hienovaraisesti, pitäen "kaupunkirakennustaiteellisista" tavoitteita lähtökohtina. Annettakoon Turun tuomiokirkon tornin edelleenkin pilkottaa torille.
Teuvo Ranki
rakennusarkkitehti, Turku