Lukijoilta

Grafiikkatöiden
merkintä ihmetyttää

Kirjoittaja on taiteenystävä ja siten taide- ja taidemyyntinäyttelyiden vakiovieras. Viime vuosina on ollut havaittavissa taidegrafiikan huomattava lisääntyminen.

Nykyisen taidegrafiikan merkitsemistavat ihmetyttävät. Saattaa olla, että joltakin taiteilijalta on kauppiaalla myynnissä useitakin erilaisia grafiikkatöitä, joista suurin osa on merkitty vasempaan alakulmaan EA (exproude d`artisse, suomeksi taiteilijan koevedos), ja vasempaan alakulmaan taiteilijan nimikirjoitus.

Perinteisesti grafiikka kuuluu merkitä vasempaan alakulmaan siten, että myös vedosmäärä on nähtävissä. Esimerkiksi 55/190, joka tarkoittaa, että kyseessä on 55:s vedostettu kappale kokonaismäärän ollessa 190 kpl. Näiden lisäksi taiteilijalla on lupa merkitä joitakin kappaleita koevedoksiksi lähinnä omaan käyttöön, vaan ei myytäviksi.

Tiettävästi mitään lakia ei tästä ole, vaan hyvät tavat, sekä myös yleinen hyvä kauppatapa määräävät. Näyttääkin siltä, että hyvät tavat ovat nykyään taiteilijoilta unohtuneet, ja saattaakin olla, että EA-kappaleita myydään enemmän kuin asiallisesti merkittyjä?

Pitääkin ihmetellä, että joku ostaa tällaista "EA-massatavaraa" seinilleen, jolla käytännössä saattaakin olla vain julisteen arvo? Mutta kun naisten- ja bulevardilehdet kehuvat joitakin taiteilijoita ja asiaa tuntemattomia hyväuskoisia riittää...

Olisikin mielenkiintoista tietää: Mitä mieltä Suomen taidegraafikkojen liitto on tällaisista "EA-doping-epäilyistä"?

Ja olisiko kuluttaja-asiamiehen syytä tutkia asiaa?
Taiteenystävä