Lukijoilta

Ruuantuotannon
oudot kiemurat

Haastateltiin luomulihan tuottajaa. Hän oli perheineen tuottanut muutaman vuoden ajan luonnonmukaisesti ruokitun naudan lihaa. Nyt se on kuitenkin loppu, koska EU:n määräys on, että täytyy ensin olla luomuvasikka. Ei luomuvasikoita missään puussa kasva. Miksi ei naudanlihantuotantoon sovelleta siirtymäsäännöstä, kuten esim. viljan? Muutaman vuoden kuluttua tuotos olisi vapaa keinoaineista ja kemikaaleista.

Haastateltiin kananmunantuottajaa. Hänellä oli sillä hetkellä eläiminään kahdeksan kanaa ja yksi koira. Suurempi kanalauma oli lähtenyt edellisviikolla.

Teurastamoonko? Ei, vaan yleensä kaasutuksen jälkeen kaatopaikalle, mikä kaasutus maksoi hänelle muutaman tuhatlappusen. Tällä kertaa ne menivät broiler-firmaan, joka hyvitti tuottajalle 5 penniä/kilo. Penneistä ei kuitenkaan kertynyt niin paljon kuin kanojen hävitys maksoi, mutta runsas tuhat markkaa riitti.

Juju on varsinaisesti siinä, että kanat olivat munineet 12 kuukautta. Sen jälkeen ne on tapettava. Tämäkin kanalauma muni päivittäin vielä yli 80 prosenttia, mutta olisi siitä huolimatta päätynyt kaasukammioon, tai tässä nimenomaisessa tapauksessa muualle viiden pennin kilohinnalla, nimittäin jos kelpaa, ettei ole liian köykäinen tai tautinen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Munantuottaja joutuu nyt ostamaan kananuorikot ja syöttämään niitä pari, kolme kuukautta ennen kuin tulee yhtäkään munaa. Joku toinen on syöttänyt ne ensin untuvikoista kananuorikoiksi, joten niillä on hintansa. Tämä hullutus tehdään liiallisen munantuotannon takia.

Mutta jos samoja kanoja saisi pitää vaikka kaksi vuotta, munantuotannon määrä ei paljon muuttuisi, kun prosentuaalinen muniminen toisena vuotena vähenisi. Jos tuotanto olisi kuitenkin liiallista, määrättäisiin pakollinen pelkkä tauko ja kanalan puhdistus.

Kaatopaikalle viemisestä vielä, miksi ihmeessä luonnonsuojelijat ja muut ympäristöstä huolissaan olevat eivät tähän puutu? Suomessa on ainakin satoja tuhansien kanojen kanaloita, joista aina 12 kuukauden kuluttua lähtee valtava läjä biojätettä kaatopaikalle, ennen aikojaan tapettuja elinvoimaisia eläimiä.

Ja muualla maailmassa, ei nykyisin enää kovin kaukana, ihmisiä kuolee nälkään.
Marja Tamminen
FM, Naantali