Lukijoilta

Miksi junat myöhästelevät säännöllisesti

Markku Tawast<br />Satunnaista kulkijaa junan myöhästely ei liiemmin haittaa, mutta päivittäiselle junamatkustajalle tilanne on raivostuttava, sanoo kirjoittaja.
Markku Tawast
Satunnaista kulkijaa junan myöhästely ei liiemmin haittaa, mutta päivittäiselle junamatkustajalle tilanne on raivostuttava, sanoo kirjoittaja.

Matkustan päivittäin Turusta työpaikalleni Helsinkiin. Monien muiden "kollegojen" tapaan (meitä on useita kymmeniä) käytän työmatkaani Valtion Rautateitä. Lähden aamuisin IC2-junalla noin kello puoli seitsemän, ja palaan illalla Pendolinolla, joka on Turussa hieman ennen seitsemää. Tai olisi, jos juna pysyisi aikataulussa edes joskus.

Olen kestänyt VR:n myöhästelyä jo lähes vuoden ajan, ja nyt alkaa tulla mitta täyteen. Kuluneella viikolla iltajuna ei ole ollut aikataulussa kertaakaan!

Milloin selityksenä on, että joudumme odottamaan vastaantulevaa junaa, milloin on kulunvalvontajärjestelmässä vikaa, milloin itse juna on yhtäkkiä mennyt epäkuntoon, aiheuttaen sen, että voimme matkustaa vain 80 km tuntinopeudella. Säännöksi voidaankin laskea se, että juna on myöhässä aina kymmenestä minuutista puoleen tuntiin.

Satunnaista junankäyttäjää myöhästely ei liiemmin haittaa, mutta päivittäiselle matkustajalle tilanne on raivostuttava. Kaiken tämän VR kuittaa jo tavaksi muodostuneella konduktöörin kuulutuksella, jossa kovasti "pahoitellaan tilannetta". Hävytöntä!

Jos jokin kilpailutilanteessa oleva liikennöitsijä toimisi VR:n tavoin, saisi se hyvästellä asiakkaansa hyvin nopeasti. Ongelmana onkin VR:n monopoli. Koska kilpailua ei ole, voi VR vedättää asiakkaitaan miten haluaa.

Tämän lisäksi VR kehtaa korottaa matkalippujen hintojaan hyvin tiuhaan tahtiin, viime vuonnakin kaksi kertaa. Jos junissa saisi hyvää palvelua, ja ennen kaikkea jos junat kulkisivat ajallaan, niin hinnankorotukset voisi paremmin hyväksyä. Tällä hetkellä ne ovat lähinnä pöyristyttäviä.

Minusta tulee hyvin pian entinen junamatkustaja. Bussiyhtiöt pitävät huolta asiakkaistaan.
Jokapäiväinen kärsimys