Lukijoilta

Kotiäitiys ei ole
palkkatyötä

Turun Sanomien Mielipiteet-palstalla ovat viime aikoina kotiäidit esittäneet näkemyksiään heiltä puuttuvista vapaapäivistä ja alhaisesta palkkatasostaan. Nähdäkseni kotiäitiys ei kuitenkaan ole palkkatyötä vaan lähinnä oma elämäntapavalinta.

Kotiäidit valittavat työnsä olevan raskasta raatamista 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa. Itsekin 2,5 vuotta aikoinani kahden lapsen kotiäidin uraa kokeilleena tiedän, että ajoittain raskaankin työn lisäksi kotiäitiys mahdollistaa virkistäviä hetkiä äiti-lapsi-kerhoissa, piipahduksia shoppailureissuilla kaupungilla, päiväunia lasten kanssa ja tyhjyyteen tuijottamista hiekkalaatikolla.

Me työssä käyvät äidit joudumme aivan samalla tavalla kuin kotiäidit päivystämään lapsiamme minkä työltämme ehdimme ja luomaan siinä sivussa uraa yhä kiivastahtisemmassa työelämässä. Vapaapäivistä ja -illoista ei meilläkään ole tietoa, sillä raskaan työpäivän jälkeen kotona odottavat ruoanlaitot, siivoukset, pyykit ja huomionkipeät lapset. Illat, viikonloput ja ns. "lomat" sujuvat samaan tapaan kuin teillä kotiäideillä - paitsi että paljon on ehdittävä ja jaksettava huomattavan lyhyessä ajassa.

Te kotiäidit, jotka peräänkuulutatte vapaapäiviänne, miettikää kenelle ne "vapaat" oikein kuuluisivat! Jos kotonaoleminen tuntuu raskaalta, niin voihan sitä koettaa mennä töihin "lepäämään" tai laittaa lapsensa ihan muuten vaan kunnalliseen päivähoitoon - sehän on jokaisen suomalaisen perheen lakiin perustuva oikeus.

Palkkatason alhaisuudesta ja puuttuvasta eläkekertymästä on kotiäitinä aivan turha puhua. Kotiäitiys enempää kuin työttömyys tai opiskelukaan eivät ole palkkatyötä, eikä täysipäiväinen äitiys ole sen pyhempää kuin mikään muukaan syy meidän veronmaksajien kukkarosta nyhdettävään korvaukseen.
Itsekin 2,5 vuotta kotiäidin uraa kokeillut