Lukijoilta

Ekotalot varattava allergisille

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Turun ylioppilaskyläsäätiön uudet opiskelijatalot nousevat Hämeentien varteen, ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan niihin ensi syksynä. - Kirjoittajan mielestäni jokaiselta asunnon arvontaan osallistuvalta pitäisi vaatia lääkärin- tai terveydenhoitajan kirjoittama todistus allergisuudesta.
TS/Ari-Matti Ruuska
Turun ylioppilaskyläsäätiön uudet opiskelijatalot nousevat Hämeentien varteen, ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan niihin ensi syksynä. - Kirjoittajan mielestäni jokaiselta asunnon arvontaan osallistuvalta pitäisi vaatia lääkärin- tai terveydenhoitajan kirjoittama todistus allergisuudesta.

Hämeentien varteen kohoaa parhaillaan uusia rakennuksia. Turun ylioppilaskyläsäätiö rakennuttaa uusia opiskelija-asuntoja. Kyseinen asuntoalue eli Tavasti on ollut lehdissäkin jonkin verran esillä, koska asunnoista rakennetaan allergikkoystävällisiä ja sisäilman laatuun panostetaan.

Itse ilahduin kovasti kuullessani ilouutisen siitä, että TYS on ottanut asiakseen huolehtia myös meidän allergisten asiakkaidensa tarpeista. Viime syksynä tiedustellessani TYS:in toimistosta, onko heillä tarjolla allergia-asuntoja sain vain tylyn vastauksen: "Mitä ne sellaiset allergia-asunnot on? Ei meillä sellaisia ole." Nainen tiskin takana tuntui pitävän kysymystäni kovin omituisena. Eli puolessa vuodessa asiat ovat tällä saralla edenneet kovasti. Vai ovatko?

Asun tällä hetkellä solussa Haliskylässä. Täällä viihtyvyys on lähinnä omasta siivousinnosta kiinni, mutta syön myös ympärivuotisesti allergialääkkeitä. Kämppikseni tietävät allergisuudestani. Heillä ei ole lemmikkieläimiä ja he tupakoivat parvekkeella. Tilanne on siis melko hyvin hallinnassa, vaikka huoneestani löytyy myös paikkoja, joista pölyä on lähes mahdoton saada pois.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Poikaystäväni puolestaan asui Yo-kylässä, ensin pienessä yksiössä ja myöhemmin isommassa peruskorjatussa yksiössä. Hän kärsi molemmissa asunnoissa jatkuvasti ihottumasta ja hengitysvaikeuksista huolellisesta ja usein toistuneesta siivouksesta huolimatta.

Suunnittelemme poikaystäväni kanssa muuttavamme syksyllä 2001 yhdessä kaksioon ja koska olemme molemmat allergikkoja Tavasti tuntuisi luonnolliselta vaihtoehdolta. Kävin vähän aikaa sitten tiedustelemassa TYS:in toimistosta Tavastin hakuajoista ja -menettelystä. Sain hämmästyksekseni kuulla, että asukkaat arvotaan hakijoiden joukosta. Sillä, tarvitseeko hakija allergia-asuntoa, ei siis ole mitään merkitystä.

Lääkärintodistuksia ei kuulemma edes oteta vastaan. Riittää, ettei hakija tupakoi, eikä pidä lemmikkejä. Tätäkään ei kontrolloida mitenkään, TYS luottaa asuntoja hakevien rehellisyyteen.

TYS:in työntekijä esitti jotenkin ongelmalliseksi sen, että kaikilta hakijoilta pyydettäisiin lääkärintodistus. Jokaisella allergikolla on laatikot pullollaan erilaisia lippuja ja lappuja, joilla voi todistaa olevansa allerginen. Mielestäni jokaiselta arvontaan osallistuvalta pitäisi vaatia lääkärin- tai terveydenhoitajan kirjoittama todistus allergisuudesta.

Vaatimus voi kuulostaa kohtuuttomalta niiden mielestä, jotka eivät kärsi allergioista. Tiedän kuitenkin henkilökohtaisesti, kuinka paljon hengitysilma voi elämänlaatuun vaikuttaa. Jos esimerkiksi istun luennolla kovasti hajuvedeltä tuoksuvan ihmisen tai koiran omistajan vieressä, saattaa koko loppupäivä olla pilalla tukkoisen nenän ja muiden hengitysvaikeuksien vuoksi.

TYS:in toimistossa myös neuvottiin, että jos emme arvonnassa pääse Tavastin asukkaiksi, voimme muuttaa ensin kaksioon johonkin muuhun TYS:in kohteeseen ja anoa sitten TYS:in sisäistä siirtoa allergisuuden perusteella. Tällöin meiltä siis huolittaisiin lääkärintodistukset mukisematta.

Jos kaikki Tavastiin haluavat allergiset, joita ei arvonnassa lykästä, toimivat tällä tavoin, tuottaa se TYS:lle varmasti paljon enemmän työtä kuin se, että jo ennen arvontaa pyydettäisiin lääkärintodistuksia.

Mitä järkeä on rakentaa allergia-asuntoja, jos ne eivät mene niitä tarvitseville? TYS vielä kehtaa niittää mainetta ja kunniaa tällä projektilla!
Nuhanenä

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy