Lukijoilta

Säästöjä väärästä
päästä

Hyvät päättäjät, haluaisin antaa palautetta, koska olen kuullut, että ilmaisjakeluvälineitä (varsinkin liuskoja joita käytetään verensokerin mittaamiseen) aiotaan taas vähentää.

Välineitä kannattaa jakaa vaikka hieman liikaa kuin liian vähän. Ensinnäkin kontrollilla voi ehkäistä tai ainakin siirtää myöhemmäksi elinmuutoksia.

Mitä maksaa vuorokausi sairaalassa ja mitä maksaa muutama ylimääräinen verensokeriliuska, joka voidaan antaa diabeetikolle kotiin, että hän voi seurata sokeritasoaan. Siinä on aikamoinen ero.

Yleensä sokeritasapainoa ei edes saada aikaan yhdessä vuorokaudessa, jos maataan sairaalassa.

Kotona sokereita mittaamalla ja liikuntaa lisäämällä sekä oikealla insuliiniannoksella pysytään kohtuullisissa tai hyvissä verensokeriarvoissa.

Mitä maksaa, jos joudutaan tekemään dialyysihoitoa diabeetikolle, jolla on ollut huonot verensokeriarvot kauan, tai jos joudutaan siirtämään uusi munuainen diabeetikolle? Ja mistä sopivan munuaisen edes saa? Se vaatii pitkää odotusaikaa ja myöskin useita tutkimuksia sairaalassa, jotka maksavat paljon.

Säästäminen väärästä päästä tulee pitkän päälle paljon kalliimmaksi. Eivätkö sairaalat ole muutenkin tupaten täynnä potilaita?
Sisko Raisiosta!