Lukijoilta

Rattijuopot kuriin

Turhan usein saa lehdistä lukea, kuinka auto on kovassa vauhdissa suistunut tieltä. Tai: Auto ajautui päin vastaantulevaa ajoneuvoa. Kaksi kuollutta, yksi pahoin loukkaantuneena sairaalaan. Alkoholilla osuutta asiassa. Tällaiset ovat karmivaa luettavaa.

Päättäjät pohtivat, pitäisikö rattijuopumuksen rajaa laskea 0,5:stä - 0,2 promilleen? Mikäli saisin itse päättää, olisin nollalinjan kannalla, mutta kai pysytään sentään inhimillisissä rajoissa. Sen tähden ehdotankin, että 0,2 - 0,49 promillea toisi kirjallisen varoituksen, joka merkittäisiin myös ajokorttirekisteriin. Kolmesta varoituksesta saisi pienehkön rikesakon. Teon uusijalle tulisi päiväsakko.

Tällä voitaisiin jopa paikata valtion aina "reikäistä" budjettiakin. Eikä laittaa lainrikkojia vankilaan valtion elätettäviksi. Ainoa vaihtoehto voisi olla "Seutulan" kaltainen työlaitos, josta saatavilla tuloilla pitäisi ensin elättää perheensä ja itsensä. Loppu menisi sakkoihin. Se kävisi myös varattomille, jotka eivät pystyisi muuten maksamaan sakkojaan.

Vahinkotapauksissa asia käsiteltäisiin aina raskaamman mukaan. Kuolemantapauksesta saisi syytteen taposta. Lähtien siitä ajatuksesta, ettei humalainen kuulu ollenkaan liikenteeseen.

Polkupyöräilijä on liikenteessä oikeuksiin nähden tasavertainen autoilijan kanssa. Mutta, onko rangaistuksissa? Kyllä tankojuoppokin voi aiheuttaa vaaraa myös muille tiellä liikkuville ja jopa aiheuttaa vahingon toisille, kun he joutuvat väistämään humalaista pyöräilijää.

Kaikille sanoisin: "Käytä viiniä kohtuudella. Ei ole viisas, joka siitä hoipertelee".
Raittiina raivo