Lukijoilta

Emännän oma maitotili
menee yhteisiin menoihin

Maitotili ei ole mitään emännän omaa rahaa, vaan menee hyvinkin tarkkaan juokseviin menoihin, toteaa kirjoittaja.
Maitotili ei ole mitään emännän omaa rahaa, vaan menee hyvinkin tarkkaan juokseviin menoihin, toteaa kirjoittaja.

Kansanedustaja Marjukka Karttunen-Raiskio kirjoitti naistenpäivä aiheenaan muun muassa, että "suomalainen nainen on kovin itsenäinen verrattuna keskieurooppalaiseen siskoonsa. Tämä juontuu maatalousyhteiskunnan ajalta, jolloin emäntä sai lehmistä suoraan omaa rahaa - hänellä oli maitotili!" (TS 27.2.).

Maanviljelijän tyttärenä ja nyttemmin vaimona tiedän, että maitotili on mennyt maatalousyhteiskunnan aikana suoraan isännän taskuun ja nykyään isännän pankkitilille. Eikä se maitotili tule lehmistä "suoraan", vaan kiertää meijerin kautta ja siitä on maksettava astutuskulut, eläinlääkärinpalkkiot, lypsykoneen huolto ja varaosat, navetan sähkö, kivennäiset ja muut ostorehut...

Maitotili ei tosiaankaan ole mitään emännän omaa rahaa, eikä isännänkään, vaikka se hänen nimelleen 99 prosentissa maatiloista maksetaankin. Maatila on näet isännän ja emännän yhteinen yritys, jonka päämäärinä on tuottaa ruokaa ihmisille, työllistää viljelijäpariskunta ja pitää Suomi asuttuna ohikulkutien takanakin!

Lapsilisät kuluvat viimeistä penniä myöten jokapäiväiseen elämiseen ja maatilan tuotto on yleensä nolla tai komeasti pakkasella; siksi viljelijöiden on turvauduttava johonkin pienyritystoimintaan tai mentävä vieraan töihin.

Niin että, kun ensi kerralla marketin hyllyltä sen maitotölkkinne kärryyn lypsätte, niin muistakaa sitä henkilöä ja lehmää, jotka sen maidon tuottivat aamiaismurojenne liukasteeksi. Valitettavasti olemme EU:n ansiosta pudonneet palkkakuoppaan.
Terveisin Uhanalainen Eläin = Maajussi