Lukijoilta

Mikä on Cafe Noirin kohtalo?

Viri Teppo-Pärnä<br />Kirjoittajan mielestä olisi anteeksiantamatonta, jos Cafe Noirin rakennuksen kaltainen &quot;korulipas&quot; katoaa Turun katukuvasta.
Viri Teppo-Pärnä
Kirjoittajan mielestä olisi anteeksiantamatonta, jos Cafe Noirin rakennuksen kaltainen "korulipas" katoaa Turun katukuvasta.

Turun torinkulmaan ollaan kaavailemassa rakentamista, joka on kohtalokasta kuvan palatsille, ns. Cafe Noirin talolle. Koristeellinen rakennus on arkkitehti Arthur Kajanuksen suunnittelema (1889). Arthur Kajanus on merkittävä hahmo Turun historiassa: hän toimi kaupunginarkkitehtina ja -insinöörinä 1883-1904.

Rakennus on tyyliltään uusrenessanssia. Saman tyylikauden rakennuksia ovat esimerkiksi Säästöpankin talo, Verdandin talo sekä Kaupungintalo nykyasussaan.

Asemakaavaosaston kahden rankimman kaavaluonnoksen mukaan rakennus joko puretaan tai sen julkisivua käytetään kulissina, osana isompaa uudisrakennusta. Kolmannen vaihtoehdon mukaan se säilytetään, mutta ympärille sallitaan korkeat rakennusmassat.

Olisi anteeksiantamatonta, jos Eerikinkadun alkupäästä katoaisi tällainen "korulipas", sillä rakennus on tällä katuosuudella lajinsa viimeinen. Niitä menetettyjä voi katsella vaikkapa Harri Kalvan kirjasta Muuttuva kaupunki I-III (TS). Ensimmäistä kerrosta on muutettu, mutta alkuperäispiirustuksista käy ilmi, että rakennus on suurelta osin 1800-luvun lopun asussa. Nostakaa siis torireissulla katsetta ja ihailkaa yksityiskohtia!

Torinkulma ei muiltakaan osin kestä em. kolmen kaavaluonnoksen mukaista tehorakentamista. Arkkitehti Charles Bassin piirtämä kulmatalo (1831) ja tämä Kajanuksen palatsi vaativat kunnioittavaa suhtautumista. Ne eivät saa jäädä naapuriensa puristukseen, vaan niiden täytyy saada hengittää.

Torinkulmalle olisi siis laadittava vielä kaksi kaavavaihtoehtoa: ns. nollavaihtoehto ja matalan rakentamisen vaihtoehto, jossa rakennusten korkeus rajataan Cafe Noirin räystäslinjaan.
Viri Teppo-Pärnä
arkkitehti, läänintaiteilija