Lukijoilta

Onko suomalaisten
moraali tallella?

Doping-kohu on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään tavalla tai toisella, sillä siitä on puhuttu kaikissa tiedotusvälineissä koko maassa. Se on saanut ihmiset ajattelemaan suomalaisten urheilijoiden moraalia.

Ensinnäkin kiellettyjen aineiden käyttö ja toiseksi perustelut niiden käytölle ovat tuoneet esille suomalaisten urhelijoiden todellisen moraalin.

Kyrö totesi keskiviikkona 28.2.2001 pidetyssä lehdistötilaisuudessa: "Ennen kisoja yritimme omia reittejä selvittää, jääkö näistä kielletyistä aineista kiinni. Tietolähteitten perusteella ei olisi pitänyt jäädä kiinni.-

Onko todella niin, että kielletty asia ei ole kiellettyä, jos siitä ei ole vaaraa jäädä kiinni? Tuntuu siltä, että Kyrön kommentin taakse on mennyt moni; kiellettyjen aineiden käyttöä perustellaan sillä, että niitä ei ollut tarkoitus testata ja näin ollen niiden käyttöön "olisi ollut lupa".

Tietystikään aineita ei olisi käytetty, jos tietolähteet olisivat paljastaneet, että testit pidetään. Eli moraali olisi silti ollut kyseenalainen, sillä aineita ei olisi käytetty - vain siksi, että olisi ollut vaara jäädä kiinni.

Jos suomalaisten urheilijoiden hemohesin käyttöä aletaan perustella sillä, että sitä ei alun perin ollut tarkoitus testata, silloin on vikaa koko Suomen kansassa eikä vain hiihtäjissä.
Vilja Siitonen, lukiolainen Turku