Lukijoilta

Kirjoittajavieras Liisa Hyssälä
Apua yksityiseltä
terveyssektorilta

Yksityinen terveydenhuolto on meillä tehokkaasti toiminut julkisen palvelujärjestelmän täydentäjänä. Ministeri Mönkäre on esittänyt, että sairausvakuutuskorvaukset pitäisi kokonaan poistaa yksityisistä lääkärinpalkkioista ja hän on moittinut Kelan esityksiä korvaustason nostosta. Ministeri Siimes on yhtynyt kritiikkiin ja moittinut yksityisen terveydenhuollon tukemista.

Hallituksella on terveyspolitiikassa eväät todella vähissä. Julkinen terveydenhuolto on Lipposen hallituskausilla rapautunut ennätysmäisen nopeasti. Ortopedisiin leikkauksiin, esimerkiksi tekoniveloperaatioihin oli hiljattain Turussa jopa neljän vuoden jono. Nyt tilanne on parantunut.

Potilaille kerrotaan jatkuvasti, että sairausvakuutuksesta saa lääkärin- ja hammaslääkärinpalkkiosta takaisin 60 prosenttia. Näin sanoo laki. Ja näin eduskunnan puheissa vakuutettiin vielä joulun alla jatkuvasti, kun käsiteltiin hammashuoltouudistusta. Hämmästys on suuri Kelan luukulla, kun käteen jää vain 30-40 prosenttia maksetusta palkkiosta. Yleinen kysymys on miksi?

Potilaita tietoisesti huiputetaan, kun puhutaan suuremmasta prosentista kuin aiotaan maksaa takaisin. Nyt on joko korotettava sairausvakuutusosuutta tai alettava puhua todellisesta palautusprosentista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomalaiset käyvät yksityislääkärin vastaanotolla runsaat kolme miljoonaa kertaa vuodessa. Vielä 1970-luvulla korvattiin puolet käynnin hinnasta. Korvaustaksoja on viimeksi tarkistettu 1989. Jos nyt lisättäisiin korvausta 40 prosenttiin, niin Kelalle tulisi lisämenoja 60 miljoonaa vuodessa, kun nyt korvataan lääkärinpalkkioita 347 miljoonaa markkaa vuodessa.

Kun kivuista kärsiviä potilaita on jonoissa jopa vuosikausia, ei yksityissektorin tarjoamaa hoitomahdollisuutta pidä nähdä minään peikkona. Vaikka sairausvakuutuspalautusta korotettaisiin, se ei vie mahdollisuutta kehittää julkisia palveluja. Miksi niitä ei ole kehitetty nyt matalan palautusprosentin aikana? Miksi on käynyt päinvastoin?

Ministerit Mönkäre ja Siimes ovat erityisesti kunnostautuneet julkisuudessa Kelan esitysten mollaajina. Miten he aikovat saada veronmaksajien hyväksynnän sille, että veroja ja sairausvakuutusmaksuja maksetaan, mutta mitään etuutta ei tule vastineeksi, jos järjestelmää heikennetään vaikkapa Mönkäreen esitysten mukaisesti. Nyt kaikki maksavat vakuutusmaksuja, ja kaikki myös saavat etuutta pohjoismaisen mallin mukaisesti.

Missä viipyvät parannukset julkisen terveydenhuollon alueella? Miksi järjestelmän annetaan rappeutua, potilaita pidetään jonoissa ja henkilöstö joutuu olosuhteiden pakosta siirtymään Norjaan ja muihin maihin.

Virallisen totuuden äänitorvet eivät kykene asettumaan tavallisen kipuja kärsivän potilaan asemaan. Siitä kertoo se, että tilanne pahenee, vaikka maan talous kasvaa.
Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja.