Lukijoilta

Kurjenrahkan kansallispuistoon
päästävä linja-autolla

TS/Robert Seger<br />Kurjenrahkan kansallispuistoa kehitetään jatkuvasti. Mutta yhtä puuttuu, muistuttavat kirjoittajat toivoen kunnon linja-autoyhteyttä alueelle.
TS/Robert Seger
Kurjenrahkan kansallispuistoa kehitetään jatkuvasti. Mutta yhtä puuttuu, muistuttavat kirjoittajat toivoen kunnon linja-autoyhteyttä alueelle.

Kurjenrahkan kansallispuisto eli Kuhankuonon retkeilyreitistö on suosittu turkulaisten virkistys- ja luontokohde. Sen arvokas ja monipuolinen luonto houkuttelee tuhansia turkulaisia vuosittain vierailemaan ja tutustumaan suo- ja metsäluontoon. Aluetta kehitetään yhä retkeilijäystävällisemmäksi palveluja parantamalla. Esimerkiksi luontokabinettihankkeesta on tulossa eräs vetonaula.

Olemme kuitenkin huolestuneita siitä valtavasta yksityisautoilun määrästä, joka retkeilijöiden takia alueelle kohdistuu. Yksityisautoilu yleensä on ympäristölle haitallinen liikkumismuoto, koska siitä aiheutuu henkilöä kohden suuria kasvihuonekaasu- sekä ilmansaastepäästöjä. Joukkoliikenteessä nämä päästöt ovat henkilöä kohden huomattavasti pienemmät. Lisäksi kansallispuiston erämaatunnelman pilaa usein autoilun kaukaakin kantava melu.

Ehdotamme, että Turun kaupunki jatkaisi nykyisin Tortinmäen taajamaan ajavan linja-autolinjan (linjanumerot 21, 23) matkaa muutamina päivinä viikossa Säkyläntien varressa olevalle parkkipaikalle, josta retkeilyreitistö alkaa. Siinä on valmiiksi sopiva paikka linja-auton kääntämistä varten. Matka Tortinmäen taajamasta, jossa nykyisin kyseisen linja-autolinjan päätepysäkki on, retkeilyreitistön parkkipaikalle on noin kuusi kilometriä. Kävellen valtatien vartta tämä matka on erittäin epämiellyttävä, koska liikenne on runsasta, eikä kevyenliikenteen väylää ole. Jalan liikkuminen on jopa vaarallista. Meitä turkulaisia lähinnä olevan kansallispuiston saavuttaminen ilman omaa autoa on siis hyvin hankalaa. Esimerkiksi Espoon Nuuksion kansallispuistoon pääsee oivallisesti kaupungin linja-autoilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Retkeilijöille sopisi parhaiten muutama linja-autovuoro aamuisin ja iltaisin perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina. Tällöin mahdollistuisi viikonlopun viettäminen kansallispuistossa niille, jotka haluavat liikkua kestävän kehityksen mukaisesti, eikä kaupungillekaan syntyisi kohtuuttomia kustannuksia.
Turun luonnonsuojeluyhdistyksen
hallituksen puolesta
Panu Kunttu,
puheenjohtaja
Heini Hyvärinen,
sihteeri