Lukijoilta

Koti huumeiden
vastaisena kivijalkana

Luin Hämmästyneenä LKT, dosentti Jukka Alihangan vastinetta (TS 14.2). "Huumeongelma kuuluu terveydenhuollon vastuulle" varsinkin ajatellen siinä valossa, että Alihangan kirjoitus oli kirjoitettu lääkärin moraalilla.

Alihanka haluaa tietoisesti vesittää kirjoituksellaan lähes täysin vanhempien ja kodin vastuun huumeongelman ehkäisyssä. Sain rivienvälistä luettua Alihangan kirjoituksesta sen, että nuoriso käyttää huumeita, koska niitä on ja terveyshuolto (yhteiskunta ) maksaa kaiken auliisti, kun on laiminlyönyt tehtävänsä.

Mikäli nuori hurahtaa huumeisiin kyllä itse katsoisin ensimmäisenä hänen vanhempiaan ja kotiolojaan, sen jälkeen vasta alkaisin osoittamaan sormella yhteiskuntaa, että te veitte minulta lapseni, jos ehkä silloinkaan?

Oman ymmärrykseni mukaan yhteiskunta saa priorisoidusti hoitaa, ensin tahattomuuttaan sairastuneet, joita sairaus on kohdannut, esim. lapsisyöpäpotilaat keinoja ja rahaa säästämättä.

Ensimmäinen askel huumeiden maailmaan on myös ensimmäinen askel kohti tietoisesti hankittua itsemurhaa. Välittävät vanhemmat ja nuoren koti ovat ensisijaisessa asemassa että, nuori ei ottaisi sitä ensimmäistäkään askelta "pimeyden valtakuntaan", vasta sen jälkeen tulee terveydenhuollon ja yhteiskunnan maksavat toimenpiteet. Kodin ja vanhempien välittämistä ei nuori saa edes rahallakaan !

Terveyshuolto ja yhteiskunta voi "huumehoitoihin" satsata vaikka nokiallisen verran rahaa saamatta aikaan huomattavaa parannusta. Sen voi tehdä vain koti, välittäminen ja oikea asennoituminen eli tosiasioiden tunnustaminen. Hyvänä indikaattorina on jo, että Medihelin lennoista yli puolet on huumeveikkojen surffailuja.. Siis syömme yhteiskuntana jo nyt omasta kuormasta.

Toivoisin, että Alihangan mielipide ei toimisi suomalaisen lääkärimoraalin kivijalkana huumeongelman syyttämisessä.
Pasi Niittymäki