Lukijoilta

Antidoping-toimikunta
tehtäviensä tasalla?

Mielestäni Suomen antidoping-toimikunta on toiminnallaan tai toimimattomuudellaan ainakin osasyyllinen Suomen urheilulle aiheutuneeseen katastrofiin.

Jos toimikunta on ollut tietoinen siitä, että "kirurgin kannalta viatonta plasmaekspanderi-nestekorviketta" ei saa käyttää ja aineet rinnastetaan piristeisiin ja anabolisiin steroideihin, olisi toimikunnan jäsenten pitänyt selvittää nämä asiat perusteellisesti urheilijoille ja heidän taustajoukoilleen riittävän ajoissa ennen kisoja.

On hurskastelua väittää, että vain suomalaiset ovat roistoja ja syyllisiä. On täysin varmaa, että mm. norjalaiset ovat käyttäneet edellä mainittuja aineita vuosikausia - todennäköisesti paljon ennen suomalaisia. Mistä selittyvät mm. norjalaisten aikaisemmat ylivoimaiset tulokset ja nykyiset paljon vaatimattomammat saavutukset?

Norjalaisia on todennäköisesti varoitettu etukäteen, mutta ovatko antidoping-toimikunnan jäsenet tehneet mitään nykyisen katastrofin estämiseksi - elleivät ole tehneet mitään, on tämäkin eräänlaista epäisänmaallisuutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toimikunta ei ole ollut tehtäviensä tasalla, koska ko. aineet tulivat kiellettyjen aineiden Suomen listalle vasta juuri Lahden kisojen aattona. Lisäksi jos menetelmä - aineiden anto suoneen - on kiellettyä, ei mielestäni ole oikeutettua antaa urheilijoille suola- tai sokeriliuoksia ennen eikä jälkeen suorituksia. Toimikunnan perusteiden mukaan urheilija ei voisi myöskään koskaan olla verensiirron luovuttaja, jos nykyiset periaatteet ovat voimassa.

Jokin tässä haisee - kaikki on työnnetty vain urheilijoiden niskaan. Ei ole nyt tukijoita eikä korvausten kerjääjiä kuten aikaisemmin. Uskon, että Suomen kansan on helppo antaa anteeksi "kärähtäneille" sankareilleen - mutta toiselta puolelta on vaikeaa kestää, että eräät toimikunnan jäsenet vahingoniloisesti virnistelevät tiedotusvälineiden haastatteluissa. Toimikunnan on nyt tultava perusteellisesti esille ja esitettävä Suomen kansalle - miten toimikunta oli varautunut siihen, että tätä katastrofia ei olisi koskaan tarvittu puida julkisesti. Osa skandaalin vastuusta kuuluu varmasti antidoping-toimikunnalle.
Seppo Renvall
kirurgian dosentti
35 vuotta lääkärikokemusta