Lukijoilta

Suomalaiset ovat arvostettua
työvoimaa maailmalla

Millainen on suomalaisen työvoiman edustaja pienyrittäjä Toivakan laaja-alaisen tutkimuksen mukaan (TS 13.2.)? Hän on krapulainen, kallispalkkainen, vihamielinen, ammattitaidoton, tehoton, myöhästelevä, moraaliltaan löyhä, vaikeasti töihin saatava, elintasostaan tinkimätön, työelämän vaatimuksista piittaamaton - ja jarruttaa vapaata kaupankäyntiä kuulumalla ammattiliittoon.

Jos kirjoittajan ajatukset perustuvat omiin kokemuksiin, niin arvon tutkija on aikoinaan saanut tismalleen sellaiset työntekijät kuin on kohtuudella ansainnut.

Kumma kyllä, useasti kuulee puhuttavan, että ulkomailla, esimerkiksi sairaaloissa, suomalaiset ovat arvostettua työvoimaa. Onko se vain suomalaisten itsekehua?

Minkä ikäinen mahtaa olla pienyrittäjä Toivakka? Varmaan hän muistaa hämärästi, että me hänen halventamansa ikääntyneet olemme harmillisen kunniakkaasti hilanneet Suomea hyvinvointiin, ilman suuria luonnonrikkauksia. Täällä on kanttia pienyrittäjänkin kiukutella. Onko niin, että mitä vanhemmaksi tulee työhönottaja itse, sitä nuorempia hän valitsee?

Pienyrittäjä Toivakka myös vaatii "oikeaa ammattitaitoa", muttei ole valmis maksamaan siitä. No mitäs, eihän raha todella merkitsekään kaikkea. Siinä tapauksessa varmaan asiakkaatkin saavat "oikeaa laatua" halvalla - kai pienyrittäjä Toivakka itse on valmis tinkimään elintasostaan? Minä ja lähes neljäkymmentä työtoveriani olemme tinkineet, ja tulemme joka päivä kiltisti ja raittiina ja koulut käyneinä töihin.

Pienyrityksestä suuryritykseksi ei välttämättä taideta kasvaa Mööpeli-Klasun eväillä. Nokia-Jormalta ei varmasti pääsisi maailmalle sellaista tekstiä kuin pienyrittäjä Toivakalta.
Päivi Laalo, 42