Lukijoilta

Kirjoittajavieras Pertti Hemmilä:
Maine meni

Suomi ja suomalaiset ovat nyt menettäneet kansainvälisen maineensa rehtinä ja rehellisenä kansana. Dopingtapaukset pilaavat maineemme muuallakin kuin urheilun piirissä. Kahden viikon aikana on paljastunut sellaisia asioita suomalaisesta hiihtourheilusta, ettei todeksi haluaisi uskoa. Lisäksi se, että nämä ikävät tapaukset tulivat ilmi Suomen omissa maailmanmestaruuskisoissa on pilannut Suomen maineen myös arvokisojen järjestäjänä.

En toki usko sinisilmäisesti siihen, että kaikkien muidenkaan maiden kaikki urheilijat olisivat liikkeellä puhtain eväin. Se ei kuitenkaan oikeuta suomalaisia urheilijoita toimimaan epärehellisesti. Sääliksi käy vapaaehtoistyötä tehneitä talkoolaisia, jotka uskoivat rehtiin kilpailuun ja uhrasivat työtunteja Lahden kisojen kunniakkaaseen isännöimiseen.

Pettyneitä olemme myös me ladun varrella tai television ääressä Suomelle hurranneet penkkiurheilijat. Tähän hiipuivat myös monen pienen hiihtäjän haaveet tulla isona "Jari Isometsäksi".

Erityisen raskauttavaa on se, että kyse ei ollutkaan yksittäisestä tapauksesta ja urheilijasta vaan likaista peliä on pelattu laajemmalla joukolla. Suomen hiihtoliittoon ei voi luottaa. Ei urheilijoihin, valmentajiin eikä lääkäreihin. Nyt vaaditaan vastuullisia tilille ja syyttömien maineen puhdistamista. Ainoa mahdollisuus on aloittaa alusta puhtaalla joukkueella ja tarkemmalla valvonnalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun kisajoukkueen lääkäritkin ovat mukana manipuloimassa urheilijoiden fyysisiä ominaisuuksia, ei lääkärin etiikasta voi kyseisten henkilöiden kohdalla puhua. Kansanedustaja Päivi Räsänen on tehnyt lakialoitteen, jossa hän esittää dopingissa avustaneille lääkäreille määräaikaista toimiluvan menetystä. Nykyisinhän rangaistus on vain kielto toimia urheilupiireissä lääkärinä. Tämä on hyvä aloite ja olen itsekin sen allekirjoittanut. Myös dopingin käytön kriminalisoimisessa voisi olla ajatusta.

Myös urheiluvalmennukseen kansallisella ja paikallisella tasolla on syytä kiinnittää huomiota. Kannustetaanko urheilijoita rehtiin kilpailuun vai onko tavoitteena menestys keinoja kaihtamatta ? Terveet elämäntavat ja liikunnan ilo on säilytettävä myös parempia suorituksia tavoitellessa. Urheiluseurojen vastuuhenkilöiden, lajista riippumatta on "mentävä peilin eteen" ja tarkasteltava, pelataanko omissa joukoissa reilua peliä.

Lahden MM-kisojen tapahtumat tulevat todennäköisesti vielä vaikuttamaan niin elinkeinoelämään kuin asemaamme kansainvälisessä politiikassa.

Urheilijat ovat tärkeitä mediahenkilöitä maailmalla. Suomi on Lahden kisoissa hiihdetty maailmankartalle epärehellisen pelin maana. Sitä mainetta on vaikea puhdistaa. Se saattaa jopa ratkaisevasti vaikuttaa siihen, voiko meille uskoa tavoittelemamme EU:n elintarviketurvallisuuden valvonnan. Pitkäaikainen työskentely EU:n elintarvikeviraston saamiseksi Suomeen saattoi kompastua tähän skandaaliin.

Silloin kun edustetaan Suomea, pitäisi myös osata kantaa vastuuta koko kansakunnan maineesta.
Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja.