Lukijoilta

Lottapatsas Naantaliin?

"Ole vaatimaton esiintymisessäsi ja puvussasi" on kirjoitettu Lotta Svärdin "Kultaisten sanojen" kymmenenteen kohtaan. Lause luonnehtii tänäänkin entisiä lottia, loppuvuodesta 1944 lakkautetun järjestön jäseniä, joita keskuudessamme on vielä tuhansia. Nämä naiset eivät itse olleet itselleen tahtomassa sitä muistomerkkiä, joka vuonna 1985 pystytettiin Lappeenrantaan.

Taiteilija Nina Sailon kaunis ja koruton Lottapatsas on saamassa toisinnon "Turun seudulle", joilla sanoilla paikka määriteltiin Naantalin seurakuntakeskuksen Lottalounaalla syyskuussa 1999, jolloin silloinen Naantalin kirkkoherra Rauno Heikola heitti ilmaan haasteen lottapatsaan saamiseksi myös Suomen länsilaidalle.

Taiteilijan perikunnalta on saatu suostumus kaksoiskappaleen valamiseksi, sekä Naantalin että Turun kaupungeilta on tiedusteltu lupaa ja paikkaa muistomerkin pystyttämiselle. Vielä odotellaan kaupunginhallitusten vastauksia hankkeeseen.

Asia ottaa roiman askeleen eteenpäin, kun Lottaperinneyhdistys päättää vuosikokouksessaan, 2.3. paikasta, onko se Naantali vai onko se Turku? Idea patsaasta syntyi Naantalissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Virallistettu lottatoiminta alkoi Naantalissa jo ennen kuin valtakunnallinen Lotta Svärd -järjestö perustettiin 22. maaliskuuta 1921; helmikuun 12. päivänä 1921 virallistettiin nimittäin suojeluskunnan ompeluseuran nimi Lotta Svärd Naantalin paikallisosastoksi. Jo tässä on mielestäni riittävästi puoltoa Naantalille lottapatsaan paikaksi.

Naantalin kulttuurilautakunta on esittänyt lottapatsaalle paikkaa lähellä lottien käytössä aikaisemmin ollutta kiinteistöä, jossa nykyään toimii ravintola Tavastin Kilta. Luonnollista kokoa oleva mantteliin ja lakkiin puettu nuori lotta saisi olla ihmisten keskellä, hieman ylempänä, katsomassa mietteissään niitä paikkoja, joissa todelliset kanssasisaret aikanaan tekivät velvollisuutensa kriiseissä olevan isänmaansa hyväksi.

Henkilökohtaisesti ja monen tukemana toivon saavamme Lottapatsaan Naantaliin.
Raija Wecksell
Lottapatsastoimikunnan sihteeri
Turun seudun lottaperinneyhdistyksen 2. vpj.