Lukijoilta

Ruisrock takaisin
turkulaisnuorille

Kun katselin kesällä 2000 Ruisrockin kutsuvierastiloista, tanssipaviljongin ikkunasta sateiselle festarikentälle, en tiennyt silloin, että kuuntelin samalla yhden aikakauden "joutsenlaulua".

Ruisrock on toiminut turkulaisen populaarikulttuurin ylväänä "lippulaivana" vuodesta 1970 - turkulaisjohtoisesti. Puolisen tusinaa turkulaisia nuoria ideoi Ruisrockin aikoinaan, mutta ovatko he koskaan saaneet mitään bonuksia tästä työstään? Oltuani itsekin vuoden 1970 Ruisrockissa pienessä työtehtävässä olen jatkanut festarin seuraamista nämä 30 vuotta sivullisena havainnoitsijana.

En hyväksy Ruisrockin siirtämistä pois turkulaisilta epämääräisen monikansallisen bisnesyrittäjän Welldonen huomaan, vaikkakin siinä yhtiöitettynä on vanha ruotsalainen yhteistyökumppani Ema Telstar ja turkulaisia alihankkijoita. En ymmärrä, miten Rainer Kosken pitkäaikainen asiantuntemus voidaan "tuosta vaan" heittää yli laidan "yksittäisen sadekesän säänhaltijan" takia. Hän on tuonut toimikaudellaan valtaisan summan rahaa Turun elinkeinoelämälle.

Ruisrock on niin suuri bisnes, että onnistuessaan se on todellinen "kultakaivos" yksittäisten yrittäjien äkkirikastumiseen. Jonkin epäonnistumisen jälkeen samat miehet katoavat kuin savuna tuuleen, ja tappiot jäävät Turun maksettaviksi. Ruisrockin jatkuvuus on turvattava niin kuin tähänkin asti - turkulaisin voimin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aloitettakoon Ruisrock "alusta" nuorten idealistien voimin ja matalalla profiililla niin kuin 30 vuotta sitten! Yleisö ei luullakseni petä Ruisrockia, vaikka siellä olisikin vain "nousevia" brittibändejä ilman megatähtiä ja samoin Suomesta - eikä niitä tavanomaisia "rahastajia".

Jos festari tuottaisi voittoa, voitaisiin kesällä 2002 liikkua hiukan väljemmin, mutta ei tietenkään annettaisi kaikkia rahoja amerikkalaisten agenttien "pohjattomaan kitaan" eikä myöskään Welldonelle, joka on kiinnostunut vain suuresta voitosta.

Myös Turun toinen festari DBTL on taloudellisissa vaikeuksissa, joten totean myös sen organisaatiolle kuten Ruisrockillekin: "Vaatimattomuus kaunistaa!"
Timo Saarniemi
Turku