Lukijoilta

Avustajat tehostavat
edustajien työtä

Päätoimittaja Ari Valjakka käsittelee kolumnissaan (TS 17.12.) kansanedustajien avustajia ja eduskunnan lisärakennusta. Eduskunnan lisärakennushankkeesta on syntynyt erheellinen kuva, jonka mukaan vaihtoehtona olisivat Pikkuparlamentin puiston säilyttäminen tai eduskunnan lisärakennus. Valtion ja Helsingin kaupungin maanvaihtosopimuksen mukaan alue olisi joka tapauksessa siirtynyt tonttimaana valtiolle. Jos eduskunta ei olisi toivonut tonttia lisärakennukselleen paikalle olisi noussut muu valtion virastotalo.

Eduskuntatalon ympäristön mahdolliset vaihtoehdot uudisrakennukselle tutkittiin, ja eduskunnan tiloille asetettujen turvallisuusnormien mukaan jokainen muu vaihtoehto olisi ollut kalliimpi kuin tuleva lisärakennus. Kriisiajan tiloja ei voi ottaa toimistokäyttöön sen enempää työsuojelulain kuin väestösuojelumääräystenkään mukaan.

Säännösten mukaan kansanedustaja voi palkata avustajansa joko maakuntaan tai Helsinkiin. Kansanedustajien avustajien toimenkuvat ovat hyvin erilaisia, mikä on ymmärrettävää, ovathan edustajienkin kannattajakunnat ja vaalipiiritkin erilaisia. Monella edustajalla on lähinnä tekninen avustaja, jonka tehtäviin kuuluu mm. edustajan postin käsittely. He ottavat edustajan vieraita ja vierasryhmiä vastaan eduskunnassa. Nämä ovat toimintoja, joita ei voi sähköisesti hoitaa toiselta paikkakunnalta. Myös yhteydenpito edustajiin onnistuu aikaisempaa paremmin.
Ilpo Pohjola
tiedotuspäällikkö
Eduskunnan kanslia