Lukijoilta

Nopeille tilaa

Ulkoilureittien käytöstä kirjoittaneelle nimimerkille J'accuse (TS 13.12.) vastaisin, että ulkoilureitit ovat pääasiassa tarkoitettu kuntoaan hoitaville ihmisille. Ne eivät ole seurustelureittejä eivätkä leikkikenttiä.

Niillä liikkuminen on toki sallittua kaikille, mutta yllämainittu näkökohta on huomioitava niitä käytettäessä. Lapset ja koirat ovat tervetulleita käyttäjiä. Mutta on huomioitava kuitenkin, että lapsilla ja koirilla pitää olla valvojat mukana ja nimenomaan näiden tulee ensisijaisesti huomioida "himokuntoilijoiden" liikkuminen eikä päinvastoin.

Koirat hyvin lyhyiden hihnojen päähän ja hitaammin liikkuvat lapset ja aikuiset kulkevat perätysten lähellä uran reunoja jättäen tilaa nopeammille kuntoilijoille. Tosiasiahan on, että nopeasti liikkuvan kuntoilijan on paljon vaikeampi tehdä väistöliike ja seurata muiden liikkujien kulkua. Jos nopeasti liikkuva joutuu tekemään äkkinäisen väistöliikkeen, on hänellä suuri vaara kaatua tai venäyttää nilkkansa ja joutua onnettomuuteen. Samoin jos hitaammin liikkuva tekee äkkinäisen sivuliikkeen, on nopeasti liikkuvan kuntoilijan usein melkein mahdotonta tehdä väistöliikettä tarpeeksi nopeasti, vaan seurauksena on törmäys ja joskus jopa kohtalokkaan raju. Nopeammin liikkuville täytyy antaa tilaa, aivan kuten muuallakin liikenteessä, koska muussa tapauksessa seuraa onnettomuus.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Polkupyörät ja lastenrattaat pois kuntoreiteiltä! Lisäksi rinnakkainkävelyssä on käytettävä järkeä. Ei tukita reittiä! Talven tullen oheiset ohjeet korostuvat, koska hiihtäjien nopeus on suurempi, on pimeää, liukasta ja usein jäistä. Tällöin kaatumiset ja törmäykset ovat vielä kohtalokkaampia. Ja talvella pulkat pois reiteiltä, ne ovat erikoisen vaarallisia juuri mäissä, missä niitä paljon näkee käytettävän.

Siis ensisijaisesti hitaammin liikkuvien on huomioitava nopeammat ja selvän järjen käyttö näissä asioissa auttaa.

Hyviä ulkoiluilmoja ja yhteishenkeä kaikille kuntoreittien käyttäjille, toivottaa
Ulkoilija muiden joukossa