Lukijoilta

Korkea elintaso
ei tavoita kaikkia

Harri Holkeri kirjoitti kolumnissaan: Meillä on korkea elintaso ja korkea sosiaaliturva (TS 1.12.). Mutta lisäisin siihen, se ei tavoita kaikkia. Suomi ei ole likimainkaan kaikille hyvinvointivaltio. Usein suomalainen saa oikeutetusti taistella hyvinvointinsa puolesta. Sairaalaelämä on tänä päivänä pelottava. Ajatellaan työttömiä, pieneläkeläisiä, opiskelijoita, lapsia ja vanhuksia, sekä huumeongelmaa, joka koko ajan lisääntyy. Tässä olisi kyllä hyvinvointivaltiollemme sarkaa laittaa nämä asiat kuntoon.

Ja vielä Holkeria lainatakseni hän sanoo; valtio on kansalaisten, he määräävät, mitä valtio tekee. Ei se aivan niin ole. Kansa ei määrää täällä yhtään mitään. Se vain valitsee edustajat, jotka sitten päättävät asioista useimmiten omaksi edukseen. Pääomasta puheenollen eiköhän Suomikin jo ala olla optiomiljonäärien omistusmaa. Loppu pääoma sekä yhtiöt valuvat hiljalleen ulkomaille, Kaukoitään.

Kun Suomi sai oman markan ja kun se itsenäistyi, siniristiliput liehuivat kirkkaina. Eivät suomalaiset silloin ajatelleet eivätkä toivoneet, että itsenäisyys ja markka menetettäisiin näin nopeasti.
Suomen muuttuva kansa