Lukijoilta

Rahalla ei pidä
myydä oikeuksia

Ihmisten yhteiskuntaa ei milloinkaan saada kaikkia samalla tavoin kohtelevaksi. Sakkojen ansiosidonnaisuus kohtelee kansalaisia erityisen epätasa-arvoisesti. Isojen sakkojen maksajalla on rahakeko, jonka laelta voi hieman kalottia leikata. Pienen sakon maksaja tipahtaa rahakuoppaan, josta nouseminen on työn takana.

Ihminen rakastaa vapautta; - kaikenlaista vapautta. Rajoitusten kohteeksi joutuminen jurppii niin rikasta kuin köyhääkin.

Pahoinpitelystä, taposta ja murhastakin tuomio on ansioihin sitomaton, joka ihan oikein onkin.

Ylinopeus on rikokseksi luokiteltu teko, joten sitäkään ei pidä rahalla sopia, vaan rangaistakoon itsekutakin samalla asteikolla. Rajoitetaan siis vapautta; - ajamisen vapautta. Samasta rikoksesta ajo-oikeus yhtä pitkäksi ajaksi pois tuloihin vilkuilematta. Ensimmäisellä "palolla" kohtuullinen ajokieltoaika ja uusinnoista progressiivisen asteikon mukaisesti yhä pidempi ajopaussi.

Valtion sakkotulojen menetykseen ei pidä vedota. Niin moraaliton ei yhteiskunta saa olla. Sehän oikeastaan tarkoittaisi, että kaikki sakotettava on toivottavaa, koska se tuo rahaa yhteiseen koriin.
Unto Mikael Järvinen