Lukijoilta

Kirjoittajavieras Kirsi Saksa:
Prosessi jatkuu

Motto: " Elämä on koominen juttu, jos sen vakavasti ottaa". Maria Jotuni.

Jo kesäkuussa 1999 kaupunginvaltuusto päätti, että kaupungin jätevedenpuhdistamo rakennetaan Kakolan kallioon. Nyt, puolentoista vuoden jahkailun jälkeen kiinteistö- ja rakennustoimen lautakunta päätti kokouksessaan 22.11.2000 tilata laitteen esihankintasuunnitelman ruotsalaiselta VA-Projekt Ab:lta. Tilaus tehdään, laitoksen johtajan esityksen vastaisesti, ilman tarjouskilpailua.

Samassa kokouksessa lautakunta päätti myös, että esisuunnittelun aikana virkamiehet eivät saa antaa asiasta lausuntoja tiedotusvälineille. Lautakunnan päätökset rikkovat sekä hankintalakia että julkisuusperiaatetta.

Koko prosessin ajan on Turusssa toiminut Pro Kakola -liike. Se on vaatinut asiasta kansanäänestystä. Nimienkeräyslistaansa liike onkin jo saanut kansanäänestystä puoltavia (lue: Kakolaa vastustavia) nimiä yli 7 000 kpl.

Kakola on liian arvokas paikka Turun ja sen ympäristön jätevesille, muitakin paikkoja olisi, sanovat hankkeen puuhamiehet, ja lisäksi laitos haisee, eivätkä sen kaltaiset hajut sovi keskikaupungille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vakavin vaihtoehto Kakolalle on nykyisen laitoksen laajentaminen. Nykyinen laitos toimii avoimen taivaan alla, Ruissalontien varrella, suunnilleen yhtä etäällä keskustasta kuin Kakolakin. Sen aiheuttamista hajuhaitoista ei puhuta. Luulisi kuitenkin, että se haisisi vähintäin yhtä paljon kuin kalliovaihtoehto. Joka tapauksessa asialla on kiire, ympäristökeskus painaa päälle. Prosessi jatkuu...

Huomattavasti kauemmin on kuitenkin pähkäilty kirjastohankkeen parissa. Nyt on päästy niin pitkälle, että uusi, hieno kirjastorakennussuunnitelma on valmis, ongelmana on vain, mihin se sijoitetaan. Tonttikysymys kun ei olekaan niin selvä kuin piti, koko juttu on kiinni parkkipaikoista. Näin maallikosta tuntuu, että tonttikysymys on se, mikä rakennushankkeissa pitäisi selvittää kaikkein ensimmäiseksi.

Nyt puhutaankin jo ihan vakavasti, että koko kirjastohanke siirretään suunniteltua Österbladin tonttia vastapäätä olevalle entisen Puhelinlaitoksen tontille. Asialla on hyvät puolensa, ei tarvitsisi mennä kadun yli, mutta kysymyksiä riittää.

Esimerkiksi 1) onko tarkoitus, että kirjasto pujottautuu puhelinlaitoksen nykyisiin tiloihin, 2) tai puretaanko puhelinlaitoksen talot maan tasalle ja pyritään jollakin vippaskonstilla soveltamaan jo suunniteltua taloa raivatulle tontille, 3) tai suunnitellaanko tontille kokonaan uusi talo, uusine kilpailuineen jne 4) tai, tai, tai...

Joka tapauksessa asialla on kiire. Nykyisen, sata vuotta vanhan talon viemäriverkosto painaa päälle. Kerrotaan, että se paikka paikoin pysyy koossa vain hyvän maalikerroksensa avulla. Prosessi jatkuu...

P.S. Muuten olen sitä mieltä, että Porthanin puiston "Ajan Virta " on surullinen näky. On tietysti mahdollista, että teos ei ns. aukene juuri minulle, mutta omasta puolestani minä vain puhunkin.

Kirjoittaja on Turun kaupungin entinen kirjastotoimenjohtaja.