Lukijoilta

Kirjoittajavieras Heikki Niittymäki:
Luontoa pitäisi
säästää - mutta...

Taloudellinen nousukausi on menossa jo ainakin seitsemättä vuotta ja sen ennustetaan jatkuvan ainakin vielä ensi vuonna eli 2001.

Suomessakin Vihreä Liitto on ajanut tarmokkaasti asioitaan ja "punaisena lankana" siinä on luonnon ja ympäristön mahdollisimman tehokas säästäminen. Käydyissä kunnallisvaaleissa vihreät lisäsivät kannatustaan aika paljon, ainakin Etelä-Suomessa.

Heidän ajatuksissaan on paljon hyvää ja kannatettavaa, mutta silloin pitää "pysähtyä" ajattelemaan maailman menoa ja valtavin harppauksin etenevää teknistä kehitystä.

Samalla jokainen voi kysyä: Mihin maailma on menossa? Kestääkö luonto ja ympäristö kaiken saasteen minkä markkinatalous väkisinkin joutuu tekemään ja markkinoimaan valmistaessaan sen kaiken tarpeellisen ja turhan mitä me ostamme. Tavalliset peruskansalaiset - melkein jokainen - hyväksyy ajatuksissaan sen mitä vihreät ajavat, mutta siihen se sitten yleensä jo jääkin.

Pitäisi käyttää liikenteessä julkisia kulkuvälineitä ja käyttää mahdollisimman vähän yksityisautoa. Asuinhuoneiden sisälämpötilaa pitäisi säätää korkeintaan 20 asteeseen ja kuumaa vettä tulisi käyttää säästeliäästi. Tietysti myöskin huoneiden ja oleskelutilojen valaistusta pitäisi vähentää, ettei energiaa kulu turhaan. Säästämiskohteita näiden mainittujen lisäksi on valtava määrä, sen me kaikki tiedämme.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Varsinkin energian säästämispuheet - että maailma pelastuisi - menee kuuroille korville sillä todellisuudessa ei voida korvata uusien energialaitosten uudisrakentamista. Mikä on edullisin, kaikki tekijät huomioon ottaen, energiantuottamistapa: ydinvoima, maakaasu vai hiili. Siinä onkin päättäjillä tekemistä.

Vanha viisaus "markka on kaikkein paras konsulentti" pitää edelleen paikkansa. Eli nykyaikainen ihminen - kuulun itse myös joukkoon - ei säästä eikä tingi totutuista mukavuuksistaan ennen kuin se taloudellisista syistä tulee pakoksi.

Markkinataloudessa itse ansaitut varansa saa käyttää kuinka haluaa. Nykyinen taloudellinen kehitys on kyllä suuntautunut niin, että hyvin toimeentulevat voivat jatkuvasti yhä paremmin ja ne kansalaiset jotka ovat joutuneet elämään vaatimattomasti kuka mistäkin syystä, heidän toimeentulonsa joutuu vielä suurempaan ahdinkoon.

Pahiten varmaankin taloudellisiin vaikeuksiin joutuvat eläkeläiset. Tästä huolimatta täytyy elää siinä kuin toistenkin ja silloin juuri markka tulee konsultiksi ja se "päättää" miten joudut elämään taloudellisesti. Pakolliset menot on pakko hoitaa ja tulevaisuutta vartenkin tulisi saada jotain jäämään.

Työelämässä vielä mukana olevien ostovoimaa korjataan sen mukaan mitä on mahdollisuuksia, mutta eläkeläisten ostovoiman tasosta ei oikein kukaan halua pitää huolta. Varsinkin vaalien edellä siitä kyllä kovin puhutaan ja ollaan niin eläkeläisten puolella, mutta lupaukset tahtovat unohtua. Suurin syy tietysti on se koska me eläkeläiset olemme yhteiskunnassa "vallattomia", meillä ei ole millä uhata tai kiristää ja tämä on kaikilla valtaa pitävillä tiedossa. Meidän eläkeläisten siis tulee säästää kaikesta, katsomme sen luonnon ja ympäristön kannalta tarpeelliseksi tai ei.
Kirjoittaja on maskulainen eläkkeellä oleva teollisuustoimihenkilö.