Lukijoilta

Nopeusrajoituksia
ei pidä kiristää

Tässäkö tuleva kattonopeus, ihmettelee kirjoittaja.
Tässäkö tuleva kattonopeus, ihmettelee kirjoittaja.

Tiedotusvälineet ovat kertoneet liikenneministerin suunnitelmista: kesänopeuksiksi 80 km/h ja talvirajoitukset vielä alemmas. Syyksi sanotaan, että liikennekuolemaluvut on saatava pienemmiksi. Kaikesta huolimatta herää kysymys: onko autoilija ministerin pahin vihollinen?

Mitä järkeä on ajaa kuivalla suoralla tiellä 60 km/h? Ei mitään. Olen varma, että hurjastelu ja liikennekuolemat tulevat lisääntymään, jos nopeusrajoitukset asetetaan nykyisiä matalammiksi. Kaiken lisäksi päivän aikana saadaan kuljetettua entistä vähemmän myytäviä tuotteita vähittäisliikkeisiin. Tämän seurauksena yleinen hintataso nousee.

Autoala kokee myös ennennäkemättömän romahduksen. Esimerkiksi Turku-Tampere -matkaan kuluu 60 km/h -rajoituksilla lähes kolme tuntia. Kuka sellaista aikaa autossa viitsii istua, kun junalla pääsee huomattavasti nopeammin?

Oma ehdotukseni on, että poliisi ei tiedota koskaan tulevista ratsioistaan. Kyllähän ihmiset osaavat silmänpalvontaa niin paljon, että ajavat kiltisti ratsioiden aikana. Jos niitä voi olla koska tahansa missä tahansa, takuulla ihmisten käyttäytyminen liikenteessä muuttuu - ja parempaan suuntaan kuin epätoivoisilla liikkumisrajoitteilla.
Mittari näytti viittäsataa