Lukijoilta

Onko kaupunki kaupunkilaisia
varten vaiko päinvastoin

TS/Jonny Holmén<br />Taimon koulun tulipalon jälkeen koululaiset ohjattiin Karvetin monitoimitaloon. Nyt oppilaat on sijoitettu tilapäisesti Kalevanniemen koululle, jolloin he joutuvat ylittämään Aurinkotien. Kirjoittaja on odottanut Naantalin kaupungilta vastaantuloa koululaisten kuljetusjärjestelyihin, mutta tuloksetta.
TS/Jonny Holmén
Taimon koulun tulipalon jälkeen koululaiset ohjattiin Karvetin monitoimitaloon. Nyt oppilaat on sijoitettu tilapäisesti Kalevanniemen koululle, jolloin he joutuvat ylittämään Aurinkotien. Kirjoittaja on odottanut Naantalin kaupungilta vastaantuloa koululaisten kuljetusjärjestelyihin, mutta tuloksetta.

Taimon koulu Naantalissa kärsi tulipalosta ja 4-6 luokkalaisten on lähdettävä evakkoon helmikuuhun saakka korjaustöiden tieltä. Väliaikaiset tilat järjestyivät Kalevanniemen koululta, mikä on hatunnoston arvoinen suoritus - kiitokset opettajille ja sivistystoimelle.

Pitkä koulumatka vilkkaan Aurinkotien poikki vuoden pimeimpään aikaan aiheutti kuitenkin huolta. Vanhempainillan jälkeen päätimme tiedustella koulukyyditysten järjestämistä, ensin koulun rehtorilta ja sitten sivistystoimelta:"Koulumatka on alle 5 km eikä erityisen vaarallinen"... "teidän tulee tehdä kirjallinen anomus, joka käsitellään aikanaan" oli Naantalin Kaupungin sivistystoimen edustajan vastaus tiedusteluuni. Ei mahdollisuutta todelliseen keskusteluun, sain vastaukseksi pelkkiä sääntöjä ja torjuntaa.

Tuntuu siltä, että tässä on kyse mielikuvien ja kahden erilaisen maailman yhteentörmäyksestä? Toisaalla ovat vanhemmat, jotka kokevat maailman muuttuvan liian nopeasti ja vaarallisempaan suuntaan - miksiköhän liikenteen vaarat, huumediilerit ja koulukiusaaminen nousevat helpommin mieleen kuin ilo väliaikaisen koulupaikan järjestymisestä, uudet ystävät ja vaihtelu lasten koulurutiineihin? Huoli kuitenkin on todellinen eikä sitä voida sivuuttaa olankohautuksella. Toisaalla ovat opettajat ja sivistystoimi: opettajat uskalsivat kohdata meidät, sivistystoimen puolelta emme ole saaneet kontaktia yhteenkään ihmiseen... virkamiesten ajatteluna tuntuu olevan, että koska lakipykälät eivät pakota kuljetusta järjestämään, on asia sillä selvä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lakipykälät eivät tosin kiellä tekemästä hyviä päätöksiä ja ajattelemasta vaihteeksi ihmisiä? Arvaan jo vasta-argumentit: on muitakin kouluja, joilla matka on pitempi, sittenhän heillekin pitäisi järjestää kuljetus? Se on hyvä huomio - miksi lasten koulumatkan turvallisuus ei ole meille tärkeä asia?

Vanhemmat olivat valmiit maksamaan kuljetuksesta osan, jos sivistystoimi olisi niin ehdottanut. Nyt vanhemmat hoitavat asian itse kukin parhaaksi katsomallaan tavalla.

Kyse onkin jostain paljon tärkeämmästä: onko kaupunki kaupunkilaisia varten vaiko päinvastoin? Kumman tulee olla aloitteellinen tällaisissa tapauksissa, lasten vanhempien vaiko meitä palvelemaan meidän rahoillamme palkattujen virkamiesten?

Tässä meillä on jälleen yksi pieni arkipäivän valinta: minkä viestin lähetämme lapsillemme, joiden perusturvallisuutta on järkytetty tulipalon myötä? Julkinen sektori lähettää omansa, opettajat omansa ja vanhemmat omansa. Ja lapset muistavat sen...
Pekka Pirhonen