Lukijoilta

Vastaus vanhalle
merimiehelle

Suoriin kysymyksiin suoria vastauksia.

En ole työskennellyt laivalla, mutta tiedän silti varsin paljon työstä ja työolosuhteista laivalla ja samoin sen muuttumisesta 50-luvulta tähän päivään. Ehkä liiankin paljon.

Vapaapäivistä luopumisesta en voi vastata kaikkien maissa työskentelevien puolesta, mutta korkeakouluissa tutkijan uran valinneiden puolesta kyllä. Vastaus on myös kyllä. Yksikään tutkija ei pysty luomaan uraa luopumatta vapaapäivistään tieteen hyväksi. Se koettelee myös perhesuhteita, nimimerkillä kokemusta on. Palkka on kiinteä kuukausipalkka ja vielä uran alkuvaiheessa surkean alhainen. Vastavalmistunut maisteri aloittaa uran 9000 mk kuukausipalkalla.

Merimiesten tukemisesta en päätä minä, vaan viime kädessä se eduskunta, joka korotti omia palkkojaan lisäämättä työaikaansa. Matkustaja-autolautoille tarvittava tukipaketti maksaisi noin 500 milj. mk vuodessa.

Kotoa poissa olo ja perhejuhlien laistaminen on ammatinvalintakysymys. Halusin nuorena merille, mutta vanhemmat eivät laskeneet. Paras kaverini pääsi ja on ollut jo 30 vuotta albatrossi. Olen aikoinaan nuorena isänä kyllä kokeillut 3-6 kuukauden yhtäjaksoisia poissaoloja ulkomailla ja asunut asuntolassa, urani vuoksi. Se on jotain samaa kuin teidän alallanne monen muun lipun alla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Korkeakoululaitoksessa ei myöskään koskaan ole palkkoja liikoja ylennetty. Oma bruttopalkkani kaikilla ikälisillä on 22 000 mk/kk. Vertailkaa sitä työpaikkanne palkkaluetteloon.

Tiedän hyvin , että merenkulkijan lempi-iskelmä on tänä päivänä "taas vilahti sataman valot". Alalta on romantiikka ja seikkailut poissa.

Kauan työtä tehneenä ja todella paljon veroa maksaneena ja maksavana (45%) minulle riittäisi oikein hyvin vaikka pääsy suomalaisen merimiesverotuksen piiriin. En löytäisi halvempaa verotusta mistään länsimaasta.
Jorma Taina
professori