Lukijoilta

Tekopohjavesi järjetön juttu

Turkulaisten ajatus tuottaa juomavettä käyttämällä Virttaan harjualuetta tekopohjaveden suodatukseen on järjen vastainen. Missä ovat nyt ne vihreät, jotka aina ovat suu päälaella kettinkeineen, kun jotakin tapahtuu metsässä. Nyt pitäisi olla todella töissä Virttaankankaalla, kun ne veden hankkijat huseeraavat putkiensa kanssa pohjavesialueella.

Kun tie kulkee tämän harjualueen läpi, pitää sen ojavarret vuodata muovilla, jotta saasteet eivät pääse likaamaan pohjavesialuetta. Mitä tehdään nyt? Joku on saanut päähänsä tuottaa tekopohjavettä tamperelaisesta jätevedestä turkulaisille, eikä siinä ole muilla sanansijaa. On varsin kummallista ettei Kokemäenjoen vesi kelpaa sinällään puhdistettavaksi nykyisillä vesilaitoksen laitteilla, kun sitä juomavettä saadaan syntymään Aurajoen savivellistä. Kysymyshän viime kesänä oli vain määrästä.

Mitä sitten tapahtuu niille oikean pohjaveden käyttäjille, jotka eivät nyt puhdista vettä vaan pumppaavat sitä suoraan putkistoon, jos jotakin menee todella pieleen? Tähän ryhmään kuuluvat Piikkiö, Paimio, Kaarina, Lieto, Aura, Pöytyä, Oripää, Alastaro, Yläne, Säkylä, Mellilä, Loimaa jne. vaan muutamia mainitakseni. On ihmeellisen hiljaista näiden paikkakuntien osalta. Kukaan ei ole näkyvästi huolissaan pohjaveden laadusta tekopohjavesilaitoksen tullessa harjualueelle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt näyttää vielä siltä, että nämä tekopohjaveden tekijät eivät ole sisäistäneet ajatusta miten pohjavesi syntyy luonnossa. Se syntyy hitaasti suodattumalla maakerrosten läpi. Testi-imeytys meni muka pieleen ja pitää etsiä alue, jossa maalaji on harvempaa ja imeytyminen näin ollen nopeampaa. Tästä seuraa suoraan se, että myös suodatustulos on sen mukainen. Samalla nämä jokiveden epäpuhtaudet pääsevät helpommin saastuttamaan aidon pohjaveden käyttäjien vesivarat.

Eikä pohjavesi ole muutenkaan ihmisen juomavettä. Ihminen on juonut pintavettä satojatuhansia vuosia puroista, järvistä ja joista ennen kuin Turkua on ollut olemassakaan.

Ensin oli Pyhäjärvi nyt on Virttaankangas, mikä on seuraava? Mitenkähän käy - no tulihan siitä kompostointilaitoksestakin ihan kelpo.
EKH Aura