Lukijoilta

Sopu merenkulussa

Merimies-Unioni on Helsingin Sanomien mukaan tehnyt pakon edessä järkevän päätöksen. "Se suostuu pidentämään laivaväen työaikaa eli tehdystä työstä saa käytännössä nykyistä pienemmän palkan."

"Merimies-Unioni osoittaa hädän hetkellä kiitettävää joustavuutta. Samaa on toivottava varustamoilta. Nykyiset sopimukset on yhdessä sovittu ja yhdessä niitä pitää pystyä muuttamaan."

"Varustamot ovat saaneet toivomansa tonnistoveron. Ne ovat kuitenkin kyltymättömiä. Varustamoyhtiöt toivovat valtiolta säästösopimuksen tueksi vielä lisää myönnytyksiä. Ne pelkäävät, että Ruotsi siirtyy Tanskan ja Hollannin mallin mukaan nettopalkkajärjestelmään. Sen mukaan työntekijät eivät maksa lainkaan valtionveroa. Jos näin käy, Ruotsin lippu on jälleen houkutteleva vaihtoehto. Suomalaisen merenkulun jatkuvuuden kannalta on toivottavaa, että nyt syntynyt säästöehdotus hyväksytään ja että se rauhoittaa varustamot."

Kuntien idea

   Nykypäivän neuvottomuudelle ja ehkä kunnallisvaalien äänestysprosentin romahduksellekin on Demarin mukaan kuvaavaa, että Kunnallistieteen yhdistyksen puheenjohtaja, professori Vuokko Niiranen esitti keskiviikkona selvitettäväksi, kenen asialla kunta on nykypäivän Suomessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Hän kysyi, onko kuntien nykyinen toimintamalli kuntalaisten kannalta kohdallaan vai kanavoituuko muun yhteiskunnan rakennemuutos kuntien ja kuntalaisten ongelmina? Ennen muuta hän kaipasi asukkaita ja toimintaa koskevaa tietoa eikä instituutioiden näkökulmaa."

"Niirasen perustellut ehdotukset kertovat, miten kauas Suomessa on etäännytty siitä, mikä paikallisessa demokratiassa on tärkeätä. Sitä pitää oikein tutkia, koska systeemi itse ei pysty tuottamaan hyödyllistä tietoa eikä korjaamaan virheitään."

"Kunta on sen asukkaita varten, ja kun raha ei riitä kaikkeen, sitä täytyy suunnata arvovalinnoin eniten tarvitsevien auttamiseksi."

Olutmeri lainehtii

   Millainen lienee ollut lukemistaito sillä satraapilla, joka aikoinaan on kehitellyt oluiden veroluokat, sillä siinähän on hypätty kakkosen yli? kysyy Satakunnan Kansan päätoimittaja Erkki Teikari.

"Sama kummajainen on vallinnut pääkaupunkiseudun kehäteillä, kun ykkösen jälkeen on tullut kolmonen."

"Prosenttien alentaminen ei kuitenkaan muuttaisi juomisen tunnettua humalahakuisuutta miksikään, mutta hygieniaongelma pahentuisi entisestään, koska känni saaminen edellyttäisi suurempien nestemäärien kittaamista. Nuorison johonkin osakulttuuriin näyttää kuuluvan vessojen vältteleminen."

"Alkoholipolitiikkamme on dramaattisesti liberalisoitunut. Kolmosoluen mainostamisen vapautuminen on alkanut niittää markkinoilta pilsnerimerkkejä, kun niitä ei enää tarvita keskioluen piilomainontaan."