Lukijoilta

Kirjoittajavieras Kirsti Dalman:
Nuoret puhuvat
rohkeasti aidsista

Hiv-aidsin uhka varjostaa lasten ja nuorten elämää kaikkialla maailmassa. Suomen Unicef on lähtenyt mukaan hiv-aidsin vastaiseen työhön lähialueillamme Kaliningradissa ja Pietarissa. Etenkin Kaliningrad, Venäjän hiv-tilastojen synkin esimerkki, on alue, jossa hiv-aids leviää piikkihuumeiden käyttäjien parissa. Huumeiden käyttöön on monta syytä. Siihen, että hiv-aidsiin sairastuu niin paljon nuoria, on vain yksi syy: tietämättömyys.

Valistus on mahdollista yhteiskunnassa, missä nuoret ovat lukutaitoisia, missä tiedotusvälineet ovat käytettävissä ja missä aikuisetkin osallistuvat. Siihen vaaditaan kuitenkin rakenteiden luomista, ihmisten herkistämistä ja aimo annos vapaaehtoistyötä.

Unicefin työ Kaliningradissa tulee vuoden 2001 aikana tunnetuksi etenkin Turussa, sillä Turku on Suomen Unicef-kaupunki vuonna 2001. Kaupunkihankkeen kahdesta varainkeruukohteesta toinen on lähinaapurimme Kaliningrad ja siellä erityisesti ne kaupungin nuoret ja lapset, joiden elinoloihin hiv-aids vaikuttaa jo nyt. Vielä ei ole myöhäistä kääntää kehityksen suuntaa. Tehokkain tapa on ennaltaehkäisevä valistus nuorille esimerkiksi yhteistyöstä koulujen kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun siirrymme kauemmas, kehitysmaihin, ja erityisesti Afrikkaan, on tiedon välittäminen huomattavasti vaikeampaa. Hiv-aidsin leviäminen vaarantaa saavutetut tulokset politiikassa ja taloudessa ja etenkin se vaarantaa sosiaalisektorilla tehdyn työn. Tällä hetkellä näyttää siltä, että hiv-aidsia koskeva tiedotus ei saavuta oikeita kohderyhmiä tai vastaavasti viesti ei ole tarpeeksi selkeä, jotta se johtaisi toivottuun tulokseen. Afrikkalaiset tytöt ja pojat eivät tajua omaa haavoittuvuuttaan. Hiv-aidsia esiintyy jopa neljäsosalla 15-24-vuotiaista nuorista.

Kun afrikkalaisilta nuorilta tiedusteltiin hiv-aidsiin liittyviä asioita, ilmeni, että he eivät esimerkiksi tiedä, miten suojautua. Mosambikissa 74 prosenttia 15-19-vuotiaista tytöistä ei osannut mainita ainoatakaan tapaa suojautua tartuntaa vastaan! Tutkimuksessa ilmeni myös, etteivät kyseiseen ikäryhmään kuuluvat tytöt myöskään tienneet, että hiv-aidsia sairastava henkilö saattaa näyttää täysin terveeltä. He eivät tiedä, ettei taudilla välttämättä ole ulkoisia oireita. Tiedon puute saattaa olla näille tytöille kohtalokasta.

Myös tsadilaiset tytöt ovat täysin epätietoisia hiv-aidsin vaaroista. Heillä on kuitenkin paljon toivoa, sillä Tsad on maa, missä hiv-aidsin esiintymä on alhainen. Siksi on elintärkeää, että ennaltaehkäisevään valistukseen panostetaan viipymättä niin Tsadissa kuin muissakin maissa, missä tauti ei vielä ole levinnyt nuorison parissa. Nuoret itse ovat parhaita viestinviejiä. Useista maista löytyy hyvä malli levitettäväksi: nuorten amatöörinäyttelijöiden kiertävät hiv-aids-näytelmät. Niitä näytellään kaduilla ja toreilla, kouluissa ja urheilukentillä.

Kun nuori puhuu nuorelle, viesti menee varmasti perille niin Afrikassa kuin Kaliningradissakin. Kaliningradissa "nuoret toimittajat" -verkosto on tärkeä viestinviejäryhmä. Ryhmän kirjoittamat jutut ovat suosittua luettavaa muiden nuorten parissa. Unicef kouluttaa ryhmän nuoret ja heille on suunnitteilla lehti, jonka he toimittavat kokonaan itse. Nuoret toimittajat -verkoston muodostavat koululaiset, jotka ovat valinneet toimittajan työn toiveammatikseen. Näin viesti välittyy ja hiv-aidsin uhkaa torjutaan nuorten omin keinoin.

Kirjoittaja on Suomen Unicefin viestintäpäällikkö.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy