Lukijoilta

Tähtitorni kultuurikeskukselle

TS/Timo Jakonen<br />Kirjoittaja kummastelee sitä, jos Turun kaupungin viranomaisilla ei ole velvollisuutta arvioida tilojen käyttöä kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta,
TS/Timo Jakonen
Kirjoittaja kummastelee sitä, jos Turun kaupungin viranomaisilla ei ole velvollisuutta arvioida tilojen käyttöä kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta,

Turun taidemuseolla ja Siirtolaisuusinstituutilla on kummallakin tilaongelma. Siirtolaisuusinstituutin on siirryttävä pois nykyisistä tiloistaan vuoden 2001 lopussa. Tällä hetkellä Engelin suunnittelemassa tähtitornissa remontilta evakossa toimiva Turun taidemuseo voi muuttaa omiin tiloihinsa Puolalanmäellä aikaisintaan 2003.

Kaupunki on tarjonnut ratkaisuksi vaihtoehtoa, jossa Siirtolaisuusinstituutti muuttaa Tähtitorniin ja Taidemuseo remontin keskelle Puolalanmäelle. Siinä kaksi laitosta saa käyttötarkoituksiinsa sopimattomat tilat.

Tähtitornia ei ole suunniteltu monen ihmisen lähinnä toimistomaiseen työskentelyyn eikä sitä sellaiseksi voi tilojen luonnetta tuhoamatta muuttaa. Taidemuseon taas on mahdotonta toimia remontin keskellä.

Järkyttävää oli lukea Turun kaupungin tilalaitoksen vuokrauspäällikkö Tiina Kosken kanta asiaan (TS 23.10.) "Tehtävänämme ei ole arvostella, sopiiko jokin rakennus kulttuurihistoriallisesti johonkin toimintaan. Katsomme, millaisia tiloja meillä on tarjolla ja mihin hintaan."

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Voiko olla totta, ettei Turun kaupungin viranomaisilla ole mitään velvollisuutta arvioida tilojen käyttöä kulttuurihistoriallisen sopivuuden näkökulmasta? Jos näin todella on, silloin kaikki äänekäs puhe Turusta kulttuurikaupunkina on vailla katetta.

Itselläni on läheinen suhde Engelin tähtitorniin. Olen vuonna 1985 työskennellyt siellä museovartijana Merimuseon ollessa auki ensimmäistä kesää. Oli suuri ilo kävellä kauniisti korjatuissa tiloissa päivä toisensa jälkeen maiseman ja rakennuksen kauneudesta nauttien. Olisi perin surullista, ellei Tähtitorniin enää olisi yleisöllä pääsyä. Voimmeko me turkulaiset tämän vaieten hyväksyä?

Mielestäni Tähtitorni sopisi hyvin liitettäväksi Turun kulttuurikeskuksen hallintaan käytettäväksi näyttely-, konsertti- ym. tarkoituksiin. Näin taattaisiin rakennuksen luonteeseen sopiva toiminta ja sen pysyminen avoinna yleisölle.
Minna Sartes
Täl pual jokke ry
puheenjohtaja