Lukijoilta

Vyöhyketerapiasta
ja akupainannasta
apua vauvakoliikkiin

TS/Tuula Heinilä<br />Koliikkivauva hyötyy sitä enemmän, mitä aikaisemmin hänet tuodaan vyöhyketerapiaan ja akupainantahoitoon, kirjoittajat sanovat.
TS/Tuula Heinilä
Koliikkivauva hyötyy sitä enemmän, mitä aikaisemmin hänet tuodaan vyöhyketerapiaan ja akupainantahoitoon, kirjoittajat sanovat.

Tämä tiedoksi turkulaisille vanhemmille jotka TS:ssa 9.6. julkaistun kirjoituksen mukaan ovat siinä uskossa, että apua ei löydy vauvakoliikkiin.

TYKS:issä toteutetussa tutkimuksessa todettiin, että vauvahieronnasta ei ole apua koliikkiin ja näin se varmasti onkin, mutta artikkelissa sanottiin myös: "Koska koliikin aiheuttajaa ei vielä tiedetä myöskään tehokasta hoitoa ei ole." Tähän lauseeseen me allekirjoittaneet haluamme tuoda esille seuraavat tosiasiat.

Olemme kaikki tehneet vyöhyketerapiaa työksemme noin 10-20 vuotta ja hoitaneet koliikkivauvoja yli 5 vuotta erittäin hyvin tuloksin. Paranemista ilmenee 3-5 hoitokerran jälkeen. Noin kahden viikon hoidon jälkeen koliikki on parantunut.

Työskentelemme tanskalaisen opetusmallin mukaan; käytämme hoidossa sekä vyöhyketerapiaa, että jonkun verran akupainantaa. Perinteisessä vyöhyketerapiassa puhutaan refleksivyöhykkeistä, eli heijastealueista. Jokaisella elimellä ja kehonosalla on heijastealueensa jaloissa, käsissä ja korvissa. Muitakin heijastejärjestelmiäkin löytyy, mutta perinteinen vyöhyketerapia käyttää pääasiallisesti jalkateriä sekä jalkapohjia, joissa kehon häiriötilat heijastuvat hyvin voimakkaina. Voimme siis puhua kaukovaikutuksesta, kuten myös akupunktiossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vyöhyketerapia on kokonaisvaltainen (holistinen) hoitomuoto, joka perustuu käytännön kokemuksiin. Tieteellisiä todisteita hoidosta ei ole, mutta niitä ei myöskään ole akupunktiosta, joka on maailmanlaajuinen terapiamuoto, hyväksytty myös Suomessa. Tanska on ollut uranuurtajamaa vyöhyketerapian suhteen. Siellä on jo kymmenisen vuotta menestyksellisesti hoidettu koliikkivauvoja vyöhyketerapialla ja akupainannalla.

Akupainantaa käyttäen emme paina, vaan pitelemme peukalolla tai sormenpäillä k.o. pisteitä. Kun kyseessä on pieni vauva, hoidon on oltava erittäin hellävaraista. Koska heijastepisteet muutaman viikon vanhalla vauvalla ovat melkolailla pinnassa, kevytkin painanta tehoaa. Ensimmäinen käsittely on yleensä lyhyt, noin 15-20 minuuttia. Hoito tehdään joka toinen tai kolmas päivä. Hoidon aikana vauva reagoi joko röyhtäilyllä, vatsan kurinalla tai ännekkäillä ilmanpäästöillä. Joskus ensimmäisen hoitokerran jälkeen vauvan ulostus voi olla vihertävä ja limainen. Vauva on myös useimmiten väsyneempi ja nukkuu syvempään ja pitempään, koko perheen helpotukseksi. Mitä aikaisemmin vauva tuodaan hoitoon, sitä nopeammin paraneminen tapahtuu. Opastamme vanhempia ja annamme myös kotihoito-ohjeita.

Hannele Räihä on tehnyt väitöskirjan koliikkivauvan vaikutuksesta perhe-elämään ( Family Interactions and Infant's Crying , TY 1998).

Terveydenhoitaja Sirpa Tentke, joka työskentelee Kotkansaaren neuvolassa on tehnyt tutkimuksen koliikkivauvojen hoidosta vyökyketerapian avulla. Kotkan Kaupungin Sosiaali- ja Terveysvirasto on julkaissut tämän tutkimuksen Vyöhyketerapian mahdollisuudet koliikivauvojen hoidossa , 03/98. Olisi toivottavaa että myös muut kunnat ja kaupungit jakaisivat äitiys- ja lastenneuvolahenkilökunnalleen kyseisen tutkimuksen, jotta vanhemmat tätä kautta saisivat tietoa myös vyöketerapian tuomasta avusta.

Vuodesta 1995 lähtien Kätilöliitto on pitänyt vyöhyketerapian peruskursseja. Kurssit käsittivät vyöhyketerapian perusopetusta, sekä teoriaopetusta että käytännön työskentelyä. Jatkokoulutusta on myös annettu, tanskalaisen opetusmallin mukaan, vyöhyketerapian mahdollisuuksista raskauden aikana, kivunlieventämisestä synnytyksen yhteydessä ym. Kursseilla opetettiin myös koliikkivauvan hoitoa vyöhyketerapialla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kursseja on myös pidetty Helsingin Kätilöopiston Sairaalan henkilökunnalle, sekä monessa muussa synnytyssairaalassa ympäri Suomea. Myös terveydenhoitajat ovat hakeneet lisäkoulutusta täydentävistä hoitomuodoista. Vyöhyketerapia on jo vuosia kuulunut suosituimpiin aiheisiin. Kurssit jatkuvat edelleen.

Tiedotustilaisuuksia ja kursseja järjestetään vastaisuudessa myös Turussa.
Anita Rehnström, dipl.vyöhyketerapeutti, hieroja, Veikkola
Anita Fuchs, terveydenhoitaja, dipl.vyöhyketerapeutti, Helsinki
Carita Björklund, terveydenhoitaja, dipl. vyöhyketerapeutti, Kauinainen
Siv Dahlberg, dipl.vyöhyketerapeutti, refleksologi, Helsinki
Sirpa Tentke, terveydenhoitaja, dipl.vyöhyketerapeutti, Kotka
Merja Pennanen, dipl.vyöhyketerapeutti, Tampere