Lukijoilta

Osmankäämi
ja moni muu

Se runnova leikkuri, josta Erkki Leppäkoski puhui kolumnissaan pääkirjoitussivulla (TS 26.7.) vei juuri oman tienvartemme kukkaloiston. Hellyydellä vaalittu pieni, valkorunkoiseksi muuttumassa ollut koivu, jonka alla runsas ahdekaunokki availi ensimmäisiä nuppujaan, makasi runnottuna ojassa seuranaan tienvarren koko kukkaloisto. Ojasta törröttivät osmankäämit ilman päätä. Melkein itketti. Missä tekijän silmä? Ainoaksi tehtäväksi jäi ojan perkaaminen runsaan sadeveden juosta mereen.

Ahdistaa. On ihmisiä, jotka vetävät suunsa vinoon hymyyn puhuttaessa pienestä loistavasta ketoneilikasta, joka on ilmaantunut vuosien jälkeen silmiemme iloksi, tai tummasta papurikosta, joka on tänä kesänä näkyvämpi kuin koskaan. Onko mahdollista, että suomalaisen luonnon monimuotoisuuden säilyminen, tai nykyään aktiivinen säilyttäminen, on liian monille samantekevää.

Onko kouluopetus mennyt hakoteille liialla tietotekniikkapainotteisuudellaan? Onko opetusaineestaan ylpeät biologian opettajat työnnetty nurkkiin saamaan rippusia opetussuunnitelmista, tunnin tai pari, jos tärkeämmiltä aineilta liikenee. Tärkeämpää ei voi suomalaiselle olla kuin oman luonnonympäristönsä tunteminen, sen kokeminen ja vaaliminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Teollisuus sanoo: "Suomalainen elää metsästä" - haiskahtaa metsän markkina-arvolta. Suomalainen eläköön metsässä, niityllä, tunturissa, niitä kunnioittaen ja niistä nauttien. Herätkää lasten vanhemmat, etenkin pienten lasten - isommat voivat olla jo menetetyt. Tietokoneet, kännykät, pelit, mopot, skootterit (kukahan on keksinyt vesiskootterin?) ja muu jatkuva melu, sekä pahimpana huumeet, ovat tulleet hiljaisen, rauhoittavan luonnossa elämisen tilalle.

Perustakaamme Suomen Biodiversiteetti Oy! Perustakaamme se jokainen ainakin itsellemme.
Kiitos Erkki Leppäkoskelle - ei ainoastaan sinikelloista ja kultasiivestä, vaan kymmenistä muistakin tuntoon kolahtavista kolumneistasi ja siitä, että jaksat olla optimisti!
Raija Wecksell
Rymättylä
entinen biologianopettaja