Lukijoilta

Koskemattomuus
ja valinnan vapaus

Kaduttaa, etten ole lukenut itseäni tuomariksi. Tai psykologiksi. Tai ylipäänsä valmistunut sellaiseen ammattiin, jossa pääsisin käsiksi ihmisen mielen sairaimpiin puoliin. Niin miesten kuin naistenkin, tasapuolisesti. Mutta onhan maalaisjärjen käyttäminen aina luvallista. Ja myös sen kautta tuomitseminen.

Luin juuri iltapäivälehden nettisivuilta uutisen, joka kertoi 20-vuotiaan pyörätuolilla liikkuneen naisen tulleen raiskatuksi Helsingissä. Aamupäivällä, tietenkin, koska onhan teko röyhkeydessään ja rohkeudessaan kovempi juttu päivänvalossa.

Toivottavasti tekijä saadaan kiinni. Ja myös tuomitaan. Tarkoitan siis todella tuomitaan, eikä vain hyssytellä ja taputella päähän, että "onko vaikeuksia solmia suhteita naisiin, kun noin käyttäydyt?"

Raiskausoikeudenkäynnit ovat aina kummastuttaneet minua. Naisena hävettää, että kaikki eivät edes ilmoita poliisille joutuneensa raiskatuiksi. Toisaalta, onhan sekin nöyryyttävää, että joutuu myöntämään flirttailleensa raiskaajan kanssa muutamaa tuntia aiemmin. Tai tanssineensa hyvässä uskossa. Sinkkuelämä on täynnä yhden illan juttuja, jotka eivät läheskään aina johda pidemmälle kuin yhden kerran rakasteluun tai joskus pelkkään saattoon. Molemmista voi jäädä hyvä mieli. Pääasia, että molemmilla on vapaus valita. Nainen voi vielä kotiovellakin perääntyä, jos ajatus samojen lakanoiden väliin hyppäämisestä ei tunnukaan enää niin houkuttelevalta. Miehellä on sama oikeus. Tasa-arvoisesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Haluan ilmaista pahoitteluni nuorta vammaista naista kohtaan. Kenelläkään ei ollut oikeutta koskea hänen koskemattomuuteensa ja fyysiseen avuttomuuteensa, ja kuitenkin niin kävi. On tärkeää, että yhteiskunta ja oikeus alkaisivat toteuttaa ajattelutapaa, jossa raiskauksen uhri on todellakin uhri. Ja ajautunut tilanteeseen siksi, että joku on syyllinen.

Syyllinenkin on varmasti jonkun tai olosuhteiden uhri, mutta mielestäni sitä asiaa tulisi puida eri oikeudenkäynnissä. Vaikeaksi asian vain tekee se, ettei olosuhteita pysty kukaan koskaan demonstroimaan, perustelemaan, saatikka sitten puolustamaan.
Tarzan