Lukijoilta

Samat oikeudet kaikille

Nimimerkki Tenu esitteli TS:ssa 21.7. näkemystään, jonka mukaan lapsilisää pitäisi maksaa ainoastaan Suomen kansalaisiksi syntyville. Ilmeisesti hän ei ole miettinyt asiaa kovin pitkälle, sen verran omituinen hänen ehdotuksensa oli.

Kuten hyvin tiedämme, ihminen ei voi vaikuttaa siihen, mihin päin maailmaa hän syntyy. Johonkin tiettyyn maanosaan tai jonkin tietyn valtion rajojen sisälle syntyminen ei tee ketään ihmistä muualla syntyneitä arvokkaammaksi. Sama ihmisarvo ja samat oikeudet kuuluvat kaikille. Ihmiset pitäisikin nähdä ihmisinä, eikä jonkin kansallisuuden edustajina.

Kun pidetään äskeinen mielessä, on Tenun ehdotus ihmisten syrjinnästä synnyinpaikan mukaan hyvin hataralla pohjalla. Eikö kaikilla perheillä ole samanlainen tarve saada lapsilleen ruokaa, vaatteita, leluja, päivähoitoa, harrastusmahdollisuuksia. Miksi niin vähäpätöisen asian kuin synnyinpaikan, pitäisi vaikuttaa lapsilisien saantiin?

Kirjoittaja perusteli esitystään myös väitteellä, jonka mukaan lapsilisäjärjestelmää väärinkäytetään. Ajatuskulku perustuu kivikautiseen logiikkaan. Sen mukaan muualta tulleet ovat oma erillinen ryhmänsä, jota pitää yksittäisten väärinkäytösten nojalla rankaista kunnon sakinhivutuksella.

Etuuksien väärinkäytökset tuskin yleensäkään kertovat ihmisten ahneudesta, vaan pikemminkin etuuksien pienuudesta. Ei pitäisi ihmetellä, jos joku toimeentulon rajoilla kiikkuva työtön huijaa vähän ylimääräistä selviytyäkseen. Kyseessä on vain yksi seuraus aivan toisen mittaluokan ongelmista, kuten tuloeroja kasvattavasta ja kunnollisia työpaikkoja hävittävästä uusliberalistisesta politiikasta.

Solidaarisuus on voimaa