Lukijoilta

Vanhan säilyttäminen tärkeää

TS/Ari Matti Ruuska<br />Kotkalainen kirjoittaja kehottaa turkulaisia suojelemaan kauppahallia ja muita vanhoja rakennuksia.
TS/Ari Matti Ruuska
Kotkalainen kirjoittaja kehottaa turkulaisia suojelemaan kauppahallia ja muita vanhoja rakennuksia.

Jari Mäkelä kertoi huolensa tällä palstalla 19.7. vanhan arvokkaan elokuvateatterin purkamisen johdosta. Osataan sitä näköjään muuallakin kuin täällä Kotkassa hävittää vanhaa ja arvokasta.

Karkein ympäristörikos tapahtui keväällä 1974, kun Kotkan maineikkaan arvokas Kauppahalli purettiin. Kotkan kauppatorin kaunistukselle oli jo voimassa toimenpidekielto. Purkutraktorit ehtivät kuitenkin ennen kiellon voimaanastumista keskellä yötä.

Olin noihin aikoihin Fennia-laivassa jungmannina. Tulin yöaikaan kaverilta ryyppäämästä ja otin yöllisestä purkutyöstä valokuvan. Vasta näin vuosia myöhemmin olen ymmärtänyt kuinka merkittävä tuo kameran painallukseni oli. Nyt paikalla olevan Hyvä tuuli -marketin avajaisten yhteydessä järjestimme pienen mielenilmaisun: "Kauppahallissa olisimme olleet hyvätuulisempia" luki banderolleissamme.

Kotkan Ympäristöseura perustettiin 1981 Palokunnan talon säilyttämisen tarpeesta, sitäkin kun oltiin hävittämässä. Liityin siihen 1985. Seuramme puheenjohtajana on sen olemassaolon ajan toiminut eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Pentti Tiusanen.

Vanha Paloasema on toiminut vuosikausia taiteen tyyssijana. Siellä on jatkuvia näyttelyitä. Myös Pekkas-Akatemia sekä Kymen läänin kirjailijayhdistys Paltta pitää sen suojissa tilaisuuksiaan. Älkää vaan, hyvät turkulaiset, antako purkaa Kauppahallianne.

Vanhan ja uuden on kuljettava käsi kädessä.
Albert Liukkonen
Kotka