Lukijoilta

Kirjoittajavieras Pertti Vuola:
1.8.1975 - Missä Nobel?

Otsikon päivästä ja sen tapahtumista on kulunut neljännesvuosisata. Silloin allekirjoittivat Albaniaa lukuunottamatta kaikki Euroopan valtiot sekä Yhdysvallat ja Kanada ns. Etyk-loppuasiakirjan Helsingissä. Nyt voidaan sanoa, että silloin alkoi kehityksen pyörä kiertää vinhemmin. Etyk-asiakirja neljine asiaryhmineen eli koreineen antoi mahdollisuuden mm. inhimillisen elämän laadun parantamiseen ja kansanvallan kehittämiseen myös ns. sosialistisissa maissa. Euroopan nykytilanteen ja siihen johtaneen kehityskulun me tiedämme. Koko maanosamme tulevaisuus esim. neljännesvuosisata eteenpäin lienee helpommin ennustettavissa kuin ensimmäisenä Etyk-päivänä nykyinen tilanne.

Todellakin, jos joku ylläolevana päivänä olisi ennustanut, että vuonna 2000 Suomi on EU:ssa, Unkari Natossa ja Neuvostoliitto historiassa, niin vähintään psykiatrin vastaanottoa olisi suositeltu. Mutta perustellusti voidaan väittää Etykistä alkaneen sen muutoksen, jonka TS:n kolumnisti, tri Jukka Tarkka otsikoi "Neuvostovallan lopun alku".

Olinkin jo pidemmän aikaa pohdiskellut sekä yksin että kaveripiirissäkin sitä, ettei Etykin merkitystä reaalisosialismin konkurssin katalysaattorina ole edes Suomessa julkisesti tunnustettu. Siksi on aivan paikallaan tri Tarkan pohdinta ja johtopäätelmä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Etyk-prosessin idea, sen toteuttaminen ja lopputulos on pääosin presidentti Urho Kaleva Kekkosen ja suomalaisen diplomatian taidonnäyte ja suuri voitto. Pidän pohjoismaalaisen kateuden yhtenä esimerkkinä sitä, ettei UKK:lle suotu Nobelin rauhanpalkintoa. Kun tri Tarkan mukaan Etyk-asiakirja aiheutti neuvostovallan lopun alun, niin siitä seurasi myös ns. kylmän sodan loppuminen. Jos tuollaisen prosessin käynnistäjä ei ansaitse rauhan Nobelia, niin tuskin sitten kukaan muukaan.

Tänä vuonna, 3. syyskuuta on kulunut sata vuotta Urho Kekkosen syntymästä. Sitä tullaan juhlimaan monin tavoin. Hienoin ja arvokkain muistaminen voisi tulla Nobel-komitealta Norjasta. Kun UKK ei enää sitä henkilökohtaisesti voi saada, jokin häntä lähellä oleva yhteisö voisi olla kohteena. Yksi tällainen on itse Etyk-prosessi ja sen nykyinen organisaatio. En ainakaan muista sen saaneen mitään suurempia tunnustuksia.

Siitä vaan konsulit valvomaan. Tämän vuoden Nobeliin taidetaan kuitenkin ajaa ns. myöhäistä hevosta ellei lähtö ole tapahtunut jo aikoja sitten.

Kirjoittaja on mietoislainen kunnallisneuvos.