Lukijoilta

Bioteknologia ja eläinkokeet

Lehtikuva<br />Kirjoittaja on huolissaan bioteknologiseen tutkimukseen liittyvästä koe-eläinten käytön lisääntymisestä. Kuvassa on Helsingin yliopiston Viikin koe-eläinkeskuksen rottia.
Lehtikuva
Kirjoittaja on huolissaan bioteknologiseen tutkimukseen liittyvästä koe-eläinten käytön lisääntymisestä. Kuvassa on Helsingin yliopiston Viikin koe-eläinkeskuksen rottia.

Suomen ja Turun joukkotiedotusvälineet ylistävät kilvan bioteknologian uutta nousua. Mutta kuka muistaa eläimiä, jotka joutuvat kärsimään näissä usein niin epäluotettavissa ja turhissa eläinkokeissa?

Muiden EU-maiden tapaan Suomenkin geenitekniikan lainsäädännössä eläimet on rinnastettu lähinnä kasveihin ja mikro-organismeihin - outoa aikana, jolloin eläinsuojeluasiat ovat olleet esillä. Eläin on elävä, tunteva olento omine perustarpeineen, jotka ovat samankaltaisia kuin ihmisen, ei tutkimusväline.

Lääketieteen eläinkokeet lisääntyvät kaikkialla maailmassa huolestuttavasti juuri geenitekniikan takia. Käsittämätöntä on myös geenitekniikan keksinnön eli geeniruoan turvallisuuden tutkiminen eläinkokein. Ihmisen ja eri eläinlajien aineenvaihdunnan yms. erot ovat niin huomattavia, ettei tällaisilla turvallisuustesteillä ole todellista merkitystä ja niiden tulokset ovat epäluotettavia ihmisen kannalta.

Geeniruoan vaikutukset ihmisiin ilmenevät vasta vuosien, ehkä vuosikymmenien kuluttua. Vaikuttaa siltä, että kaupalliset tahot haluavat vain geeniruoan markkinoille kuluttajien vastustuksesta huolimatta ja eläimiä käytetään vain välineinä alibitehtävissä asian edistämiseksi Suomessakin.
Surullinen eläinten ystävä