Lukijoilta

Turun uusi kirjasto tehtävä
nykyiseen maisemaan niveltyen

Turun kirjasto ympäristöineen on paikka, jota ei missään tapauksessa saisi pilata. Tuleva kirjastokeskus on tehtävä lähimmäksi 150-200 vuodeksi. Kysymys on kansallisnäkymästä ja kansallisomaisuudesta. Lähtökohta on oltava sen mukainen eli ei väkisintekemistä.

On muistettava, että ajatellut rakentamiskohdat ja ympäristö on arvokkainta kohtaa mihin arkkitehdit pääsevät nyt näpräämään ja mahdollisesti pitkään aikaan. Kokonaistuloksen on oltava sen mukainen. Toivon, ettei unohdettaisi yleisnäkymää minkä nykyinen kirjastotalo antaa, vaan uusi niveltyisi siihen monien vuosikymmenien jatkoksi.

Kävelin kirjastoon ennen sotia kaksikin kertaa päivässä Vähä-Hämeenkadulta. Tuomiokirkkopuiston läpi tultaessa Tuomiokirkkosillalle näkymä oli kotoista ja kaunista, jopa poikasen silmin. Kirjastolle tultaessa katuvarren rakennukset sopivat hyvin maisemaan. Kirjastolo oli siinä kuin aikojen alusta jokinäkymän vieressä.

Kun nyt suunnittelette uutta, käykää aina välillä muutaman vedon jälkeen katsastamassa säilyisivätkö nämä näkymät ja tunnelmat.

Nyt on alettu muokkaamaan Maamiesten kaupan rakennusta Kinolaa myöten. Kauppiaskadun näkymä on kohtalaisesti säilynyt, ei aleta sitä pilaamaan. Näkymät ovat Turun kaupungin, osa kasvoista. Ne on aikoinaan siksi hyväksytty ja kaiken lisäksi hyvällä maulla.
Keijo Hautamäki
Kaarina