Lukijoilta

Kasvatus alkaa
kotona

En ole ennen lukenut niin asiaa tuntemattoman kirjoitusta eli Leena Murasen 11.7. TS:ssa ollutta tekstiä opettajan työstä. Hänelle voi sanoa: "Mene kuuntelemaan opetusta kun koulut taas alkavat". Se on täysin mahdollista. Näet miten "pahat opettajat kiusaavat oppilaitaan". Kyllä kasvatuksen on alettava heti kun lapsi ymmärtää sanan "ei!", ja se tapahtuu kotona.

Kun lapsi, paremminkin nuori, on esimerkiksi yli 10 vuoden ikäinen, on kasvatuksen aloittaminen liian myöhäistä. Yrittää pitää tietysti silloinkin.

Missä on psykologien vastuu nykymenosta? Vieläkö muistatte 60-luvun vouhotuksen? Tulee estoja jos sanotaan ei, lasten ja nuorten pitää saada "toteuttaa itseään".

Nyt nähdään tulokset. Nykyvanhemmat eivät osaa kasvattaa lapsiaan kun heitä itseäänkään ei ole kasvatettu. Luojan kiitos 90 prosenttia vanhemmista ei ottanut todesta vapaan kasvatuksen ideaa, joka on sama kuin ei kasvatusta ollenkaan. Kaikki tämä sanottuna noin 40 vuoden opettajakokemuksella.

Muistan miten eräs pari viikkoa ollut sijainen sanoi: "En olisi ikinä uskonut että opettajan työ on näin raskasta". Niistä ajoista asiat ovat vain pahentuneet.
Pekka Koskinen