Lukijoilta

Metsän kiinteistövero tulee

TS/Laura Vesa<br />Etelä-Suomen metsänomistajat joutuvat maksumiehiksi, jos ja kun metsän ja pellon kiinteistövero kovenee, sanoo kirjoittaja.
TS/Laura Vesa
Etelä-Suomen metsänomistajat joutuvat maksumiehiksi, jos ja kun metsän ja pellon kiinteistövero kovenee, sanoo kirjoittaja.

Selvitysmies Jukka Pekkarinen on esittämässä pellolle ja metsälle kiinteistöveroa. Tämä tietäisi uutta rasitusta maaseudun väestölle, jonka tulot ovat muutenkin pudonneet Euroopan Unioniin liittymisen seurauksena.

Nyttemmin on selvinnyt, että myös Suomen Keskusta ja sen sisarjärjestö MTK ovat myötämielisiä metsän ja pellon kiinteistöverolle. Keskusta laskee, että metsävero tuo rahaa kaupunkilaismetsänomistajilta maalaiskunnille. Puolue on myös laskenut pääsevänsä mukaan seuraavaan hallitukseen SDP:n kanssa, jos hyväksyy uuden kiinteistöveron.

Tiedossa on, että Suomen Keskusta on suunnitellut metsän ja pellon kiinteistöveroon suurta haitaria, tällöin voidaan Keski- ja Pohjois-Suomen keskustalaisten kuntien vero pitää alhaisena, etelän kuntien korkeana. Tämä on mahdollista, koska tarkoituksena on muuttaa radikaalisti nykyisiä valtion kunnille maksamia osuuksia siten, että etelästä poistetaan ja pohjoiseen lisätään. Näin etelän kunnat joutuvat korvaamaan menetyksensä korkeilla kiinteistöveroilla kun taas pohjoisessa ne voidaan pitää alhaisina ja samalla jopa laskea kunnallisveroa.

Suomen Keskustan menettely on aivan normaalia ja johdonmukaista omien kannatusalueittensa etujen ajamista, sensijaan MTK:n toiminta ihmetyttää. MTK:n eteläsuomalaiset jäsenet joutuvat suurimmiksi maksumiehiksi, samoin maksajiksi joutuvat kaupunkilaismetsänomistajat, joita MTK on viime aikoina houkutellut erilaisilla kampanjoilla riveihinsä.
Rivijäsen