Lukijoilta

Ikäsyrjintää

Kiitos valtuutettu Alpo Lähteenmäelle aloitteesta, jossa hän pyytää selvitystä diabeetikkojen tasavertaisesta kohtelusta hoitotarvikkeiden jaossa. Ja kiitos TS:lle hyvästä kirjoituksesta tästä aiheesta 6.7. Lähteenmäki kyselee harjoittaako terveysvirasto perustuslain kieltämää ikäsyrjintää, kun se ei jakele verensokerin mittausliuskoja 65 vuotta täyttäneille diabeetikoille.

Omalta kohdaltani voin kertoa, että kysymys ei ole ainakaan säästöistä. Siihen aikaan kun täytin 65 vuotta aloin käyttää uudentyyppistä lääkettä. Samaan aikaan hain terveydenhoitajalta verensokerin mittausliuskoja, niinkuin aikaisemminkin. "Et saa enää, kun olet jo täyttänyt 65", sanoi hoitaja. Tilanne oli yllättävä ja hankala. Söin lääkettä jonka vaikutusta minuun ei tiedetty. Eikä tiedetty oliko annostus oikea. Yhdessä hoitajan kanssa pähkäiltiin mitä pitäisi tehdä. Terveydenhoitaja keksi soittaa lääkärilleni ja pyysi lähetteen paastoverenmittaukseen. Hetken kuluttua lääkäri toi lähetteen.

Kahden viikon kuluttua, kun kokeen tulos oli saatu, lääkärini soitti. Hän kertoi, että paastoverensokerini oli ollut liian korkea. Lääkäri määräsi kaksinkertaistamaan lääkityksen.

Tähän yhteen paastoverensokerin mittaukseen tarvittiin: Kuuden palkallisen ihmisen työpanos. Kolme vastaanottotilaa. Kolme puhelinsoittoa. Yksi faksi.

Ja aikaa kului kaksi viikkoa. Jos minulla olisi ollut liuskoja kotona olisin tehnyt saman kokeen minuutissa. Ja toisen yhtä tärkeän kokeen parin tunnin kuluttua ruokailusta. Senkin minuutissa.

Joten se niistä "säästöistä".
Esa Rantanen