Lukijoilta

Kouluton kylä
ei houkuttele

kolumni
Timo Jalonen

Eriarvoistuminen lisääntyy Suomessa. Lamavuosina ja sen jälkeenkin on puhuttu siitä, että ihmiset ovat jakautuneet A- ja B-ihmisiin, menestyjiin ja syrjäytyviin. Samanlainen kehitys on ollut havaittavissa myös alueellisesti. On menestyviä ja menestymättömiä alueita, kuntia ja kaupunkeja.

Viime aikoina on keskusteltu postipalvelujen vähenemisestä. Useimmat pienet maalaiskunnat ovat menettäneet postikonttorinsa ja samoin toisen todellisen pankkipalvelumahdollisuutensa. Useilla paikkakunnilla toimii enää pelkästään osuuspankki. Aikaisemmin saattoi saada postista Leonian palveluja, ja saattoi paikkakunnalla olla säästöpankkikin. Postin peruspalvelut hoituvat kyllä kauppaliikkeiden ja huoltoasemien välityksellä, joten täydellistä katastrofia palveluverkon kaventumisesta ei ole aiheutunut.

Selvimmin alueellisten erojen kasvamisesta ovat kärsineet lapset ja vanhukset. Pienillä muuttotappiokunnilla ei ole enää varaa järjestää päivähoitoa, koulutusta tai vanhustenhoitoa. Jatkuvasti huonontuvilla palveluilla ei voida myöskään houkutella uusia asukkaita. Kouluton kylä ei lapsiperheitä houkuta muuttamaan kaupungista maaseudulle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Auton ja tietokoneen omistamisesta on tullut haja-asutusalueilla lähes välttämätön pakko. Nykyisillä polttoaineiden hinnoilla ja korkeasti verotetuilla autoilla ajelu edellyttää kuitenkin vähintäin kohtuullisia tuloja. Ongelmatonta ei ole saada ukki ja mummi maksamaan laskunsa internetin välityksellä ja ymmärtämään, että eläke voi olla tietokonessa eikä välttämättä paikallisessa pankissa sileinä seteleinä.

Liikkuminen on vaikeutunut. Linja-autovuoroja on vähennetty merkittävästi. Rautateillä kulkevat vain tavara ja kiireiset kaupunkilaiset. On selvää, ettei nuoria houkuta asuminen pussinperällä. Opiskelemaan lähdetään suuriin taajamiin, jolloin Turku koetaan erityisen houkuttelevaksi ainakin varsinaissuomalaisen näkökulmasta.

Mitä maaseutu voi nuorille ihmisille tarjota. Pahimmillaan ei mitään. Ongelmallisimpia alueita ovat kauempana kaupungeista sijaitsevat maalaiskunnat.

Ongelmatonta ei ole elämä kaupungeissakaan. Kun eräissä maaseutukunnissa on tyhjillään yli viidennes kaikista asunnoista, on suosituimmissa taajamissa vakava asuntopula, joka on nostanut hinnat todella korkeiksi.
Kirjoittaja Timo Jalonen on Nousiaisten Henrikin koulun rehtori.