Lukijoilta

Opettajatko
ongelma?

Enää kuukausi, sitten se taas alkaa. Täytyykin kerätä voimia, jotta jaksaa jälleen elokuussa olla oikein ilkeä ja julma! Leena Murasen kirjoitusta (TS 11.7.) lukiessani en tiennyt, pitäisikö itkeä, huutaa vai nauraa. Murasen mielestä suomalaisen yhteiskunnan pääongelma näyttää olevan opettajat, jotka tuhoavat viattomien lasten tulevaisuuden huonolla käytöksellään.

Työskentelen itse isossa koulussa ja tuttavapiiriini kuuluu kymmeniä opettajia. En tunne ketään, joka ei vilpittömästi välittäisi oppilaistaan ja kannustaisi heitä eteenpäin. Monet opettajat kantavat oppilaitten murheita kotiin asti, sillä murheita kyllä riittää iltatöistä puhumattakaan. Surullisen monessa kodissa lapset käyvät vain nukkumassa tai hakemassa satasen hampurilaisiin. Kukaan ei välitä missä tai miten he ovat.

Joka syksy yritän omilla tunneillani opettaa 16-vuotiaita esimerkiksi kuuntelemaan, kiittämään, tervehtimään ja puhumaan ilman v-sanoja. Siinäpä "mission impossible". Opettajien arki on nykyään niin raskasta, varsinkin henkisesti, että tarvitsemme tulevanakin lukuvuotena kaiken mahdollisen tuen työhömme. Jos kaikki oppilaiden vanhemmat ajattelisivat Leena Murasen tavoin, kodin ja koulun välinen yhteistyö olisi varmaankin mahdotonta. Mutta siinäkin tapauksessa vika olisi tietysti sen "välinpitämättömän, seksistisen ja ilkeän" opettajan! Heitähän koulut ovat pullollaan.
Viidettä vuotta kasvattamassa