Lukijoilta

Kinolan purkaminen on
anteeksiantamaton teko

TS/Jane Iltanen<br />Vanhasta Kinolan talosta ei ole jäljellä enää kuin kasa tiiliä, suree kirjoittaja.
TS/Jane Iltanen
Vanhasta Kinolan talosta ei ole jäljellä enää kuin kasa tiiliä, suree kirjoittaja.

Sandrews Metronomen uuden elokuvakeskuksen rakennustyöt Turussa ovat alkaneet Maamiesten kauppatalon sisäpihalla, Kauppiaskatu 11:ssa. Päätin alan harrastajana mennä valokuvaamaan rakennustöiden edistymistä. En halunnut häiritä rakennusmiehiä, joten menin Kauppiaskatu 13:n sisäpihalle, josta avautuu näkymä tälle ns. Formian sisäpihalle.

Luulin saavani kameraani iloistakin kuvattavaa, mutta toisin kävi. Perille päästyäni sain vain todeta, että kaivuri oli työnsä tehnyt, eikä vanhasta Kinola-Formiasta ollut enää jäljellä kuin pieni pätkä salin seinää ja kaivurin murjoma kasa tiiliä.

Kun Formian seinien tiilet aikanaan kipataan maankaatopaikalle, sinne kipataan myös iso osa turkulaista elokuvahistoriaa. Kinola ehti toimia yhtäjaksoisesti vuodesta 1927 aina tämän vuoden kevääseen. Mikään muu teatteri ei turkulaisessa historiassa ole toiminut 73 vuotta. Kinola avattiin mykän filmin aikaan, mutta siellä kuultiin turun ensimmäinen äänielokuva 1929. Samaten Kinolalla oli kunnia esittää turkulaisille ensimmäinen kokoillan värielokuva 1936.

Käsittääkseni Sandrews Metronomen piti alunperin rakentaa elkouvaksekuksensa siten, että Formian sali jäisi nykyiselleen ja olisi täten yksi keskuksen saleista. Näin ei kuitenkaan käynyt. Vaikka uusi elokuvakeskus onkin Turussa tarpeellinen ja odotettu, on silti Formian purkaminen minusta anteeksiantamaton teko. Se oli viimeinen vanha elokuvasali turussa, nyt ei ole yhtään. Turku on sentään sen verran iso kaupunki, että vanhallekin, perinteitä huokuvalle elokuvasalille täytyisi olla tilaa.

Elokuva-alan ihmisenä pidän Formian purkamista skandaalina, voisinpa verrata sitä vaikka Kauppahallin tai Brinkkalan talon purkamiseen. Mutta eipä enää auta, Formia on muisto vain....ja vuoden päästä istutaan samoilla sijoilla nykyaikaisissa persoonattomissa saleissa elokuvissa.
Jari Mäkilä
elokuvateatterin hoitaja
Paimio