Lukijoilta

Huumeongelmaisen päästävä
pois totutuista kuvioista

Kuten tunnettua huumeongelma on täysin karannut käsistä, varsinkin Turussa ja Helsingissä. Itsekin huumenuoren äitinä tiedän, että mahdollisuudet "vaikuttaa asioiden kulkuun" ovat rajalliset. Kun heroiininpoltto on vaihtunut piikitykseksi, näyttää varsin usein tien päässä häämöttävän vankila, tai hauta, tai molemmat - vähintääkin suuri kurjuus elämän laadun suhteen.

Kiinnostusta hoitoon on vaikea herätellä, jos hoitopaikkojen laatu ei ole ollut kiinnostava ja hoitopaikkoja on liian vähän. Alaikäinen voidaan raahata suljettuun laitokseen, jossa hän pysyy, tai karkaa, 18 vuotta täyttänyttä ei kukaan voi viedä väkisin hoitoon - ja elämä kurjistuu "koukkuun" joutuneella. Myös omaiset ovat suuressa hädässä. Mutta koska kyseessä on "myöskin" sairaus, ei lopettaminen ole helppoa.

Eikö huumeongelma Suomessa ole jo kyllin vakava, jotta erilaiset kuntoutus/vapaa-ajanviettomahdollisuudet huumeongelmaisille ovat enemmän kuin toivottuja?

Koska hoitoon - kuntoutukseen - tai yleensä lähtö pois totutuista kuvioista (ts. poislähtö kaupungista) on huumeongelmaiselle niin suunnattoman vaikeaa voitaneen todeta, että jos jotain kiinnostavaa, huumeetonta vapaa-ajan toimintaa on tarjolla ja johon nuori itse vapaaehtoisesti lähtee mukaan eikö se ole jo eräänlainen laadun tae? Se, että kyseistä toimintaa järjestävä taho on tavoittanut hänen maailmansa häntä kiinnostavalla tavalla?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Huumeongelmaisen nuoren äitinä tuntien asiaa usean vuoden ajalta ihmettelen läänin sosiaalitarkastajan Martti Martikaisen vierailua Nötön saarella, jossa kolme huumeidenkäyttäjää vierailee (viittaus 30.6. TS:ssa olleesseen juttuun Nötön saarella tapahtuvasta huumehoidosta). Eikö osoita kaksinaismoraalia läänin sosiaalitarkastajan taholta lähteä paikan päälle "sulkemaan paikkaa" - tavalla tai toisella - kuten artikkelista käy ilmi samaan aikaan kun kaikenlaisesta huumenuorten auttamiseen tähtäävästä toiminnasta on suuri pula?

Eikö tieto siitä "minkä kokoisen härän kanssa painitaan" ole välittynyt läänin sosiaalitarkastusvirastoon, kun artikkelissa viitataan esimerkiksi pelkillä patjoilla nukkumiseen? Miten huumeongelmaisen kesäloman vietto on sosiaalitarkastusvirastossa normitettu? Kysyy nimimerkki
Huumeongelman kanssa taistellut