Lukijoilta

Tietokoneiden
lepopäivät

Koneita sisään, ihmisiä ulos, se on saneerauksen tulos. Kone tekee töitä 24 tuntia päivässä, seitsemän päivää viikossa - ei lakkoile eikä tarvitse vuosi- eikä sairaslomia. Niinhän sitä tyhmempi luulisi. Ainakin pankkien tietokoneet ovat neuvotelleet itselleen vapaat viikonloput, ja niinkuin tiedetään, ne myös ilman mitään lakkovaroituksia menevät joskus lakkoon.

Tietokoneiden viikonloppuvapaista on se seuraus, että jos kuunvaihde on samalla viikonvaihde, niin tiliväli pitenee niillä, joiden kuuluisi saada palkkansa, eläkkeensä tai muu toistuva tulo pankkitililleen kuukauden ensimmäisenä päivänä. Tänä vuonna näitä kuunvaihteita, jolloin ensimmäinen "pankkipäivä" on ollut vasta kuun toinen tai kolmas päivä, on ollut jo neljä: tammi-, huhti-, touko-, kesä- ja heinäkuu. Ja jatkoa seuraa lokakuussa.

Pankkien tietojärjestelmiä ei siis vielä tähän maailmanaikaan pystytä ohjelmoimaan sellaisiksi, että ne hoitaisivat tilisiirrot kuun 1. päivänä, olipa se sitten arki, pyhä tai "puolipyhä" eli lauantai. Voisiko joku kertoa, mikä tässä mättää? Vai onko se pankkisalaisuus?
Eläkkeensaaja