Lukijoilta

Kyyn purtua mentävä
aina hoitoon

Turun Sanomissa oli 8.7. artikkeli, jossa käsiteltiin kyyn pureman hoitoa. Haluan tarkentaa artikkelissa esitettyjä hoitosuosituksia. Kyypakkauksen suosittaminen ensiavuksi ei perustu tieteelliseen näyttöön. Toki kyypakkauksen voi ottaa jos se välittömästi on saatavilla, mutta sen tehoon ei pidä jäädä luottamaan. Lepo ja liikkumisen välttäminen on sinänsä suositeltavaa.

Koska kyyn purema voi olla ihmiselle vaarallinen (10-15 prosenttia pureman uhreiksi joutuneista aikuisistakin joutuu teho-osastotasoiseen hoitoon), on aina ihon läpi tapahtuneen pureman jälkeen syytä mennä viivyttelemättä sairaalan ensiapuun tai terveyskeskukseen. Sairaalassa pureman saaneen tilaa seurataan ja jos vaikeampia oireita esiintyy, voidaan antaa tarvittava hoito, toisinaan kyyn myrkkyä vastaan kehitettyä antiseerumiakin, joka nopeasti ja tehokkaasti estää pahemmat seuraukset.

Artikkelissa puhuttiin kyyn pistosta; kyy ei kuitenkaan itse asiassa pistä vaan ahdistettuna se todella puree. Kyyn myrkky muodostuu erikoistuneissa sylkirauhasissa, joista se kulkeutuu onttojen yläkulmahampaiden läpi syvälle uhriin.
Arno Vuori
Anestesiaylilääkäri
Raision aluesairaala